• Kad možemo očekivati konstituisanje novog saziva lokalnog parlamenta?

  Iako su preliminarni rezultati lokalnih izbora u Inđiji objavljeni nepun sat nakon zatvaranja biračkih mesta, još uvek se ne zna pouzdano ko će biti budući predstavnici naroda u lokalnom parlamentu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kad možemo očekivati konstituisanje novog saziva lokalnog parlamenta?
  Foto: IN Medija

  Ono što je sigurno to je da će dosadašnji predsednik Skupštine opštine Inđija, Đorđe Dimić biti taj koji će sazvati Konstitutivnu sednicu na kojoj će biti izabran i novi predsednik opštine Inđija.

  Na izborima u Inđiji, prema preliminarnim rezultatima, lista SNS „Inđija sutra“ osvojila je 12.413 odnosno 57,8 odsto glasova, „Građanin“ je osvojio 5.549 – 25,84 odsto, „Inđija i ti“ 1.746 glasova – 8,13 odsto, „Biram borbu za Inđiju“ 981 glasova – 4,57 odsto i „Snaga naroda“ 785 glasova – 3,66 odsto,

  Ukoliko to potvrde i konačni rezultati, sastav lokalnog parlamenta u Inđiji će izgledati ovako:

  SNS – 22 mandata

  GG Inđija i ti – 3 mandata

  GG GrađanIN – 10 mandata

  Biram borbu za Inđiju – 1 mandat

  Snaga naroda – 1 mandat

  Rok za konstituisanje Skupštine opštine je dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

  Kao što smo naveli, Konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji lokalne izborne komisije, tako da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji.

  Praksa u Inđiji od 2016. Godine, kada je SNS prvi put došao na vlast, pokazuje da se lokalni parlament konstituiše pred sam kraj roka te je tako nakon lokalnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine parlament konstitiusan 1. juna. 2016. godine.

  Tako je bilo i pre četiri godine kada su izbori održani 21. juna a konstitutivna sednica je bila 21. avgusta.

  Kako izgleda Konstitutivna sednica

  Nakon podnošenja Izveštaja Izborne komisije Opštine Inđija o rezultatima lokalnih izbora,održanih 1. juna, biće potvrđeni mandati odbornika. Nakon toga sledi izbor Verifikacionog odbora a zatim odluka o potvrđivanju mandata i svečana izjava.

  Na dnevnom redu naći će se i  Rešenja o prestanku mandata odbornicima Skupštine opštine, predsedniku i zameniku predsednika SO, predsedniku i zameniku predsednika opštine i Opštinskom veću. Zatim sledi izbor predsednika Skupštine opštine i izbor zamenika predsednika Skupštine opštine, prestanak mandata sekretaru Skupštine opštine i postavljanje sekretara Skupštine opštine Inđija.

  Na Konstutivnoj sednici biće izabran novi predsednik opštine, njegov zamenik kao i novi saziv Opštinskog veća. 

  Konstatovanje prestanka mandata odbornicima koji su izabrani za predsednika opštine i zamenika predsednika opštine i članove Opštinskog veća kao i potvrđivanje mandata novih odbornika.

  Nakon izveštaja  Verifikacionog odbora,sledi odluka o potvrđivanju mandata, svečana izjava a zatim i izbor Komisije za kadrovska i administrativna pitanja.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika