• Kad TikTok promeni tok nauke

  Tinejdžerka sa Floride Sarah Frank umalo je nesvesno uništila na hiljade istraživanja koja su vršili naučnici putem platforme Profilic. Ta platforma okuplja naučnike koji vrše bihevioralna istraživanja na osnovu anketa koje popunjava reprezentativni uzorak građana. Sarah Frank je objavila kratak video na TikTok platformi, u kome navodi da je otkrila stranicu na internetu na kojoj […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kad TikTok promeni tok nauke

  Tinejdžerka sa Floride Sarah Frank umalo je nesvesno uništila na hiljade istraživanja koja su vršili naučnici putem platforme Profilic.

  Ta platforma okuplja naučnike koji vrše bihevioralna istraživanja na osnovu anketa koje popunjava reprezentativni uzorak građana.

  Sarah Frank je objavila kratak video na TikTok platformi, u kome navodi da je otkrila stranicu na internetu na kojoj se može zaraditi popunjavanjem raznih anketa.

  – U osnovi, to je gomila anketa za različite količine novca i različito vreme – rekla je ona u videu i kameru okrenula ka stranici pokazujući primere tih anketa.

  Zahvaljujući objavi na TikToku, koja je pregledana više od 4 miliona puta, poseta sajtu i količina popunjenih anketa naglo je porasla, do te mere da su pred naučnicima bile nedelje pažljivog analiziranja.

  Međutim, rezultati su bili poražavajući. Ispostavilo se da je najveći broj onih koji su ankete popunili – mlađe žene Sarinih godina, a to je rušilo reprezentativnost uzorka na kome su naučnici radili.

  Naučnici i istraživači dugo nisu znali šta ih je snašlo, ali su na kraju uspeli da lociraju izvor problema.

  Prema internim izvorima, oko 4.600 studija je pogođeno ovom neželjenom reklamom, što je oko trećine od ukupnog broja koji su bili dostupni na platformi u tom trenutku. Većina bi trebalo da bude spašena.

  Izvor: The Verge
  Stefan Simonović

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA