• Kada se Krčedin digne na noge, sistem pada na kolena

  Krčedin, selo inđijske opštine koje broji nešto manje od 2500 stanovnika, prostire se na 15 odsto teritorije Inđije. Ovo selo ima oko 2000 vikendica što ga vikendima, praznicima i leti čini duplo brojnijim. Pored ovih karakteristika Krčedinu je ovo leta opravdano pripala titula „revolucionarni duh“. Krčedinci su tokom jula i avgusta pokrenuli dva protesta koji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kada se Krčedin digne na noge, sistem pada na kolena

  Krčedin, selo inđijske opštine koje broji nešto manje od 2500 stanovnika, prostire se na 15 odsto teritorije Inđije. Ovo selo ima oko 2000 vikendica što ga vikendima, praznicima i leti čini duplo brojnijim. Pored ovih karakteristika Krčedinu je ovo leta opravdano pripala titula „revolucionarni duh“. Krčedinci su tokom jula i avgusta pokrenuli dva protesta koji su uzdrmali lokalne ali i republičke vlasti.

  „Krčedinska njaka“ počela je tokom juna kada su nastupile višednevne i nenajavlje restrikcijama vode bez objašnjenja. Na pitanja zašto vode nema odgovori iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ nisu stizali a jednako nema je ostala i lokalna samouprava. O problemu vodosnabdevanja nisu se interesovali ni odbornici iz Krčedina na sednicama lokalnog parlamenta. I sve bi možda prošlo bez velike buke dok krčedincima prst u oko nije gurnuo Vladimir Gak, predednik opštine Inđija, optuživši ih da hlade lubenice i da je to razlog što nemaju vode.

  Blokadama puteva na prilazu ka selu krčedinci su pokazali „građansku neposlušnost“ i revolt prema bahatosti.

  Protest u Krčedinu

  Prvi odgovor lokalne samouprave bio je postavljanje dve cisterne sa vodom u centru sela i nastavak restrikcija, i dalje bez objašnjenja.

  Blokade su nastavljene.

  Drugi pokušaj da ućutkaju krčedince je sastanak sa direktorom vodovoda Dragoljubom Trifunovićem, obećan im je dodatni bunar, nekad kad bude novca za njega.

  Nije uspelo.

  Dok su jedni pregovarali, ostatak je blokirao saobraćajnice ka svim izlazima iz sela.

  Treći pokušaj lokalne vlasti da zaustavi „talasanje“ je poseta zamenika predsednika opštine, Živana Živanovića, koji je optužio meštane da su učesinici „političkog“ protesta. Ostatak izlaganja Živanovića naišao je na potpuno ignorisanje.

  Poražen i omražen Živanović se vratio sa gostovanja u Krčedinu.

  Kao zadnja linija odbrane pojavio se Gak sa odbornicima Srpske napredne stranke, jednom poslanicom iz redova SNS kao i predstavnikom „Noćnih vukova“ na sastanku sa meštanima. Meštani su Gaka dočekali sa „uaaaaaa“ dok su odbornici tapšali.

  Iza Gaka, pokunjeni i uplašeni koračali su tehnički i generalni direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Dragan Došen i Dragoljub Trifunović. U nizu spinova u izlaganju Gaka, krčedinci su ga uporno vraćali na temu i insistirali na rešenju problema sa vodom.

  -Ja živim u zgradi Atina u Inđiji, na petom spratu i nemam vodu da se istuširam. – solidarno je izjavio Gak. Uzvraćenim pitanjem starijeg meštana Krčedina „Pa ne tuširaš se na prvom spratu kod komšinice, predsedniče? “ prekinut je predsedničev spin.  

  Na jednu reč predstavnika lokalne vlasti, meštani su imali pet. Rezultat, najava kopanja dodatnog bunara za vodu, nabavljen novac, raspisana javna nabavka i obećanje o transparentnosti celog procesa do završetka radova. Rok je kraj oktobra.

  Protesti poljoprivrenika – utakmica još traje, sistem gubi

  Samo četiri dana posle prve „krčedinske njake“, poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili su da će 9. avgusta u devet časova krenuti u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima. Ni ovaj protest nije prošao bez krčedinaca.

  4. avgusta, u ime preko 3.400 članova Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije prijavu je predao predsednik udruženja Radoslav Adamović., poljoprivrednik iz Krčedina.. Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi protesta, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

  9. avgusta, traktore su izveli na saobraćajnice u Vojvodini, Mačvi, Požarevcu u kojem je jutros kolona krenula kroz grad…Isog dana, održana protestna vožnja od Stare Pazove do Batajnice.

  Traktore su izveli na saobraćajnice i u Mačvi, Požarevcu …

  10. avgusta vojvođanski poljoprivrednici su proveli noć ispred zgrade Pokrajinske vlade APV i najavili da koliko se njihovi zahtevi uskoro ne ispune, blokiraće i Varadinski most.

  11. avgusta, sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja Stig. Kako su rekli nakon sastanka, iz Vlade Srbije su im ponudili 535 evra po toni kukuruza, dok su ratari tražili 700 evra Nezadovoljni sastankuom, poljorivrednici najavili blokadu Novog Sada.

  12. avgust, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da država čini sve da reši probleme poljoprivrednika, da ne može da garantuje cenu suncokreta, ali može da razgovara o regulisanju trgovačke marže, da bude maksimalno 10 odsto,

  13. avgust, nastavljene blokade saobraćajnica

  14. avgust, poljoprivrednik iz Krčedina Radoslav Adamović rekao je da su već napravili ustupke i da su ponovo poslali zahteve ministarstvu, te da sada čekaju odgovore.

  – To je crvena linija ispod koje nećemo ići. Ukoliko ovo naidje na negativan odgovor, mi ćemo još pojačati naše zahteve, odnosno vraćamo se na prethodne zahteve, jer nezadovoljstvo naroda raste. – naveo je Antić.

  15. avgust, sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima počeo je oko 10 časova u Vladi Srbije i , a premijerka je poručila da se iz zgrade vlade neće izaći dok se ne postigne neki dogovor,. poljoprivrednici su nezadovoljni, u izjavama za novosadske medije, poljoprivrednik Radoslav Adamović nije isključio mogućnost blokiranja i auto -puta. Na sastanku ništa ključno nije dogovoreno, blokade se nastavljaju

  Foto: Autonomija. info

  Poljoprivrednici nisu zadovoljni ishodom višečasovnih pregovora, ali nije zadovoljna i Vlada Srbije – dogovoren je samo iznos od 15 dinara kao premija za mleko. 

  Pregovori su počeli u 10 časova, a prve informacije sa sastanka stigle su tek nakon 19 časova. Ključna sporenja i to o ceni suncokreta i goriva, nisu rešena.

  Poljoprivrednici su rekli i da problemi sa kojima se suočavaju nisu od juče, i stoga su apelovali na državu da im ovog puta izađe u susret kako bi se što pre vratili na posao na njivama.

  Podsetimo, ratari traže 700 evra po toni suncokreta, dok je poslednja ponuda Vlade bila 533 evra po toni. Od države traže i da se ukinu akcize na gorivo za zemljoradnike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče marže na suncokretovo ulje.

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da joj se čini da je blizu dogovor sa poljoprivrednicima i ocenila da su „bliže dogovoru nego što su bili juče u 10 ujutru, kada su počeli pregovori“.

  Međutim, kako je dodala, „ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema

  Vlada je prethodno ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza jestivog ulja, kao i da ih policija ne tereti zbog prethodnih protesta i blokada saobraćaja.

  Po svemu sudeći „Krčedinska njaka“ se nastavlja.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/brnabic-o-zahtevima-poljoprivrednika-ako-damo-svima-sve-sto-traze-tu-srbije-vise-nema/

  V.M / M.B (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina