• Kako je pijani Srbin pre 12 godina ubio egipatsku ajkulu

  Ajkula koja je tokom prošle nedelje u Šarm el Šeiku povredila četvoro i usmrtila jednog turistu savladana je rano jutros kada je jedan srpski turista skočio na nju sa litice nedaleko od plaže, saopštilo je Ministarstvo turizma Egipta. Iz ministarstva su rekli da je srpski turista u more skočio pod dejstvom alkohola i pao direktno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako je pijani Srbin pre 12 godina ubio egipatsku ajkulu

  Ajkula koja je tokom prošle nedelje u Šarm el Šeiku povredila četvoro i usmrtila jednog turistu savladana je rano jutros kada je jedan srpski turista skočio na nju sa litice nedaleko od plaže, saopštilo je Ministarstvo turizma Egipta.

  Iz ministarstva su rekli da je srpski turista u more skočio pod dejstvom alkohola i pao direktno na ajkulu, usmrtivši je na licu mesta.

  Iako je turista iz Srbije sasvim slučajno savladao opasnu životinju, Ministarstvo turizma mu se zahvaljuje u ime cele zemlje i svih turista koji se trenutno nalaze u Egiptu što nas je oslobodio te napasti. To je spasilo ovaj deo turističke sezone u Egiptu – kaže se u saopštenju egipatskog ministarstva.

  Tako je glasio deo vesti koju je 10. decembra 2010. godine objavio relativno nepoznati portal iz Srbije Njuz.net. Preneli su je mnogi od makedonske Večeri i hrvatskog Jutarnjeg lista, do moskovske TV stanice Komsomolska pravda ili New York Posta.

  Komsomolska pravda je otišla najdalje, pisao je tada RTS, navodeći da je stanica dala objašnjenje koje se bazira na zakonima fizike.

  Na grafici koju su pripremili se objašnjava kako je pijani Srbin mase 80 kilograma, pri slobodnom padu i ubrzanju, približne vrednosti ubrzanja sile zemljine teže 10 metara po sekundi na kvadrat, proizveo silu od 800 njutna pri padu na ajkulu (F=mxa).

  „Komsomolci“ su, čak, konsultovali stručnjake ruske Laboratorije za bioresurse i Sveruski institut za ribarstvo i okeanografiju.

  Na kraju su zaključili da ajkula, ipak, nije stradala od posledica fizičkog udarca pijanog Srbina – nego od srčanog udara!

  Ubrzo se saznalo – vest je delo satiričnog portala Njuz Net koji je tog trenutka dobio širu vidljivost i popularnost.

  Danas je 12 godina od kako je objavljena vest koja je na najbolji način pokazala značaj medijske pismenosti i koliko je važno obratiti pažnju na to ko vas informiše.

  Skrinšot vesti sa sajta njuz.net

  Naslovna fotografija: David Clode/Unsplash
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sok-gradjani-indjije-u-neverici-sta-je-sledece-foto-video/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI