Kakvu vodu pijemo?

Categories Inđija, NAJVAŽNIJEPosted on

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milovan Jovanović Batut” u 2020. godini, najlošiju vodu u Srbiji piju građani Vojvodine, gde je od kontrolisana 43 javna vodovoda ispravno samo 12 odnosno, 27, 9 odsto.

U Inđiji se, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2020. godini u 2,7 odsto, uzorkovane vode, pojavila fizičko hemijska neispravnost i 3,2% mikrobiološke neispravnosti pijaće vode.

U izveštaju o kvalitetu vode za piće, koji je IN Mediji dostavio Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, za period jul 2021. godine stoji da je ispitano 37 uzoraka fizičko hemijske i 43 uzorka mikrobiološke ispravnosti. Od ispitanih uzoraka pojedini parametri hemijske ispravnosti, u šta spada gvožđe i mangan, samo su u jednom uzorku odstupali od dozvoljene vrednosti, ali bez mogućeg negativnog efekta na zdravlje ljudi. U dostavljenom izveštaju se navdi da je voda za piće u ispitanom periodu (jul 2021.) zadovoljavajućeg kvaliteta i da nije bilo prodora zagađujućih materija u vodu i potrebe za prekidom vodosnabdevanja.

Rezultati analize vode za piće u pomenutom periodu kao i izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju da nema razloga za skrivanje analiza i netransparentnost.

Izveštaj Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica

Podsetimo da je u Inđiji do 2016. godine u dvonedeljnim izveštajuma javnih preduzeća na sastancima “Sistema 48”, JKP “Vodovod i kanalizacija” redovno izveštavao građane ali i lokalnu samoupravu o kvalitetu vode za piće. Isti rezultati i analize bili su javno dostupni na opštinskom i sajtu nadležnog preduzeća. Poslednjih 5 godina ove analize su postale dobro čuvana tajna.

Detaljnije analize za okrug Srema u 2020. godini

Prema izveštaju BATUTA u Sremu je tokom 2020. godine kontrolisano 122 javna vovovoda i vodovodna objekta, 5 javnih vodovoda gradskih naselja i 52 javna vodovoda seoskih naselja kao i 65 vodnih objekata.

Od ukupnog uzorkovanja vode na fizičko hemijsku ispravnost vode u Sremu za 2020. godinu, čak 36,1 odsto uzoraka ne odgovara pravilniku odnosno odstupaju od propisanih parametara.

Kada je u pitanju mikrobiološka ispravnost pijaće vode u Sremu tu je statistika bolja, od ukupnog broja ispitanih uzoraka 5,3 odsto odstupa od parametara.

U oblasti Srema, tokom prošle godine, uzorkovano je 5 javnih vodovoda od čega je tri ispravno, jedan fizičko – hemijski nesipravan i jedan sa udruženom neispravnošću odnosno mikrobiološki i fizičko – hemijski neispravan.

U istom periodu, analize vode za piće u Sremu, pokazale su da od ukupnih hemisko – fizičkih analiza čak 40,5 odsto ne odgovara pravilniku. Analize na mikrobiološku ispravnost u 3,7 odsto odstupa od propisanih parametara.

Šiđani su, primera radi, u 2020. godini u čak 83,6 odsto pili vodu sa fizičko – hemijskom neispravnošću a to znači da je prisustvo arsena u pijaćoj vodi bio čak 4 puta veći.

Stara Pazova je u 2020. godini, imala prema statistici BATUTA, 96,1odsto fizičko hemijske neispravnosti i 6,2 mikrobiološke neispravnosti.

Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti vode u Sremu, su prema analizama Zavoda za javno zdravlje Srbije, prekomerno prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija a najčešći uzroci fizicčko – hemijske neispravnosti su povećane vrednosti mangan, boja i gvožđe.

Autor: Verica Marinčić (IN Medija)

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *