• Kakvu vodu pijemo?

  Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milovan Jovanović Batut“ u 2020. godini, najlošiju vodu u Srbiji piju građani Vojvodine, gde je od kontrolisana 43 javna vodovoda ispravno samo 12 odnosno, 27, 9 odsto. U Inđiji se, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2020. godini u 2,7 odsto, uzorkovane vode, pojavila fizičko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kakvu vodu pijemo?

  Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milovan Jovanović Batut“ u 2020. godini, najlošiju vodu u Srbiji piju građani Vojvodine, gde je od kontrolisana 43 javna vodovoda ispravno samo 12 odnosno, 27, 9 odsto.

  U Inđiji se, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2020. godini u 2,7 odsto, uzorkovane vode, pojavila fizičko hemijska neispravnost i 3,2% mikrobiološke neispravnosti pijaće vode.

  U izveštaju o kvalitetu vode za piće, koji je IN Mediji dostavio Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, za period jul 2021. godine stoji da je ispitano 37 uzoraka fizičko hemijske i 43 uzorka mikrobiološke ispravnosti. Od ispitanih uzoraka pojedini parametri hemijske ispravnosti, u šta spada gvožđe i mangan, samo su u jednom uzorku odstupali od dozvoljene vrednosti, ali bez mogućeg negativnog efekta na zdravlje ljudi. U dostavljenom izveštaju se navdi da je voda za piće u ispitanom periodu (jul 2021.) zadovoljavajućeg kvaliteta i da nije bilo prodora zagađujućih materija u vodu i potrebe za prekidom vodosnabdevanja.

  Rezultati analize vode za piće u pomenutom periodu kao i izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju da nema razloga za skrivanje analiza i netransparentnost.

  Izveštaj Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica

  Podsetimo da je u Inđiji do 2016. godine u dvonedeljnim izveštajuma javnih preduzeća na sastancima „Sistema 48“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ redovno izveštavao građane ali i lokalnu samoupravu o kvalitetu vode za piće. Isti rezultati i analize bili su javno dostupni na opštinskom i sajtu nadležnog preduzeća. Poslednjih 5 godina ove analize su postale dobro čuvana tajna.

  Detaljnije analize za okrug Srema u 2020. godini

  Prema izveštaju BATUTA u Sremu je tokom 2020. godine kontrolisano 122 javna vovovoda i vodovodna objekta, 5 javnih vodovoda gradskih naselja i 52 javna vodovoda seoskih naselja kao i 65 vodnih objekata.

  Od ukupnog uzorkovanja vode na fizičko hemijsku ispravnost vode u Sremu za 2020. godinu, čak 36,1 odsto uzoraka ne odgovara pravilniku odnosno odstupaju od propisanih parametara.

  Kada je u pitanju mikrobiološka ispravnost pijaće vode u Sremu tu je statistika bolja, od ukupnog broja ispitanih uzoraka 5,3 odsto odstupa od parametara.

  U oblasti Srema, tokom prošle godine, uzorkovano je 5 javnih vodovoda od čega je tri ispravno, jedan fizičko – hemijski nesipravan i jedan sa udruženom neispravnošću odnosno mikrobiološki i fizičko – hemijski neispravan.

  U istom periodu, analize vode za piće u Sremu, pokazale su da od ukupnih hemisko – fizičkih analiza čak 40,5 odsto ne odgovara pravilniku. Analize na mikrobiološku ispravnost u 3,7 odsto odstupa od propisanih parametara.

  Šiđani su, primera radi, u 2020. godini u čak 83,6 odsto pili vodu sa fizičko – hemijskom neispravnošću a to znači da je prisustvo arsena u pijaćoj vodi bio čak 4 puta veći.

  Stara Pazova je u 2020. godini, imala prema statistici BATUTA, 96,1odsto fizičko hemijske neispravnosti i 6,2 mikrobiološke neispravnosti.

  Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti vode u Sremu, su prema analizama Zavoda za javno zdravlje Srbije, prekomerno prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija a najčešći uzroci fizicčko – hemijske neispravnosti su povećane vrednosti mangan, boja i gvožđe.

  Autor: Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lokalna SNS vlast opet napada novinare IN Medija

  Lokalna vlast reagujući na tekst našeg portala u kom se navodi da se od 11. marta niko nije obratio Sistemu 48, uputila je saopštenje u kom optužuje IN Medija da je „primer manipulacije […]