• Katastar od sutra ponovo u funkciji, ali ne svi servisi

  Republički geodetski zavod će sutra početi postepeno da pušta u rad svoje servise, po prioritetima, saopštila je ta institucija. Prvo će biti pušteni u funkciju “prioritetni servisi neophodni za funkcionisanje tržišta nepokretnosti, koji su pod intenzivnim i koordiniranim sajber napadima još od 14. juna”, navode u katastru. – Kompletno puštanje svih servisa očekuje se do […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Katastar od sutra ponovo u funkciji, ali ne svi servisi

  Republički geodetski zavod će sutra početi postepeno da pušta u rad svoje servise, po prioritetima, saopštila je ta institucija.

  Prvo će biti pušteni u funkciju “prioritetni servisi neophodni za funkcionisanje tržišta nepokretnosti, koji su pod intenzivnim i koordiniranim sajber napadima još od 14. juna”, navode u katastru.

  – Kompletno puštanje svih servisa očekuje se do kraja sledeće nedelje, ukoliko sistem ne bude ugrožen novim naprednim napadima – dodaje RGZ, prenosi Beta.

  Dodaju i da su “uspešno sproveli sigurnosni protokol u cilju zaštite kompletnog IT sistema RGZ”, a da su akciji sproveli zajedno sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Bezbednosno-informativnom agencijom, policijom i domaćim i međunarodnim timovima inženjera za IT bezbednost.

  RGZ se 14. juna našao na udaru hakera, pa su, radi zaštite podataka, aktivirani bezbednosni protokoli i zaključan celokupan informacioni sistem te institucije.

  Iz RGZ su naveli da podaci nisu ugroženi i da građani ne treba da brinu.

  Zaključavanje podataka – “neprihvatljivo i štetno”

  Advokat Rodoljub Šabić (bivši Poverenik za informacije od značaja) je potez RGZ ocenio je kao “neprihvatljiv i štetan”, jer građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda.

  „Sa stanovišta normalnog funkcionisanja društva apsurdno je da se makar i na jedan dan onemoguće praktično svi poslovi koji se tiču tržišta nepokretnosti. Blokirano je sve, od overavanja kupoprodajnih ugovora preko izdavanja lista nepokretnosti do dobijanja građevinske dozvole, ništa trenutno nije moguće“, rekao je Šabić i dodao da to čini ogromnu štetu interesima građana.

  On je dodao i da informacioni sistem RGZ, po Zakonu o informacionoj bezbednosti, spada u komunikacione sisteme od posebnog značaja i da to podrazumeva posebne mere zaštite kako bi se onemogućili hakerski napadi, te je besmisleno da preventivna mera zaštite bude potpuno stavljanje sistema van funkcije.

   – Informacioni sistem RGZ je vrlo skupo plaćen i vlast ga je je ne tako davno predstavljala kao ‘jednog od najboljih na svetu’ a ova situacija neizbežno govori o njegovoj zabrinjavajućoj inferiornosti – rekao je nekadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

   On je dodao da je obaveza nadležnih da, umesto još jedne priče o napadu na Srbiju, bez odlaganja omoguće građanima ostvarivanje prava, a bankama, notarima i advokatima normalno poslovanje.

  Fotografije: N1/ snimak ekrana
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI