• “Kineskinja” puni 45 godina: Kako je Dejvid Bouvi obezbedio penziju Igiju Popu

  Čuveni album Igija Popa “The Idiot” objavljen je 18. marta 1977. godine. Prvi singl sa tog albuma, pesma “China Girl” objavljena je na današnji dan. Pre tačno 45 godina. Objavljene su dve različite verzije singla: britanska verzija je na B strani singla imala pesmu “Baby”, a američka pesmu koja otvara album “Sister Midnight”. Originalan naziv […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  “Kineskinja” puni 45 godina: Kako je Dejvid Bouvi obezbedio penziju Igiju Popu

  Čuveni album Igija Popa “The Idiot” objavljen je 18. marta 1977. godine. Prvi singl sa tog albuma, pesma “China Girl” objavljena je na današnji dan. Pre tačno 45 godina.

  Objavljene su dve različite verzije singla: britanska verzija je na B strani singla imala pesmu “Baby”, a američka pesmu koja otvara album “Sister Midnight”.

  Originalan naziv pesme bio je “Borderline”. Bouvi je svirao dečiju igračku klavir, a Igi igračku bubnjeve, što je dalo posebnu atmosferu pesmi.

  Autor biografije Dejvida Bouvija “Starman” Paul Trynka tvrdi da je “China girl” inspirisana Igijevom zaljubljenošću u Kuelan Ngujen, Vijetnamkom koja je često boravila u studiju u kome su snimali i sa kojoj je Igi “petljao” u to vreme.

  Međutim, postoje razna tumačenja značenja pesme, a najšire prihvaćeno je ono koje kaže da pesma govori o zavisnosti od heroina. „China White“ je u to vreme bio opšteprihvaćen žargoski izraz za tu drogu.

  Ipak, u tekstu se mogu pronaći brojne reference, pa i one koje, prema pojedinim tumačenjima, govore “o dekadenciji zapada koji može uništiti Kinu”.

  “…My little China girl
  You shouldn’t mess with me
  I’ll ruin everything you are
  You know
  I’ll give you television
  I’ll give you eyes of blue
  I’ll give you a man who wants to rule the world…”

  Ali ovo nisu jedine interesantne činjenice o pesmi “China Girl”

  Iggy Pop i David Bowie

  Braća po pesmama

  Album “The Idiot”, na kome se pesma nalazi, snimljen je 1976. godine u Berlinu i nastao je kao produkt intenzivnog druženja sa Dejvidom Bouvijem. Snimljen je u zamku u mestu Hérouville-en-Vexin u Francuskoj i Hansa studios u Berinu, gde su obojica u to vreme živeli.

  Album je snimio i producirao Dejvid Bouvi, koji je i odsvirao sve pesme na snimku, ali i napisao muziku za “Idiota”, dok je tekstove pisao uglavnom Igi, najčešće ih improvizujući na licu mesta

  – Postojala je moć u muzici koju je bio spreman da mi pruži. Bilo je savršeno – i dopalo mi se – prisetio se Igi tog perioda u intervjuu za Mojo 2019. godine.

  Za miks bio zadužen čuveni Toni Viscoti, a muzičari koji su svirali na albumu su bili članovi pratećeg benda Dejvida Bouvija.

  – “China Girl” ima prelepu melodiju na kraju koju čine ciganske gitare. Bouvi je to napisao na gitari, ali je želeo da neko drugi odsvira ono što je zamislio – njegova misao, a tuđi prsti. Ta melodijska progresija je divna – rekao je Igi 2019. godine za SiriusXM Volume.

  Fotografija: David Bowie facebook

  Gitaru je na ovoj pesmi i većem delu albuma odsvirao čuveni Stevie Ray Vaughan.  

  Njega je Bouvi čuo na jednoim muzilčkom fesivalu, kontaktirao ga i zamolio da učestvuje u snimanju. Steve je to prihvatio, ali je odbio kasniju ponudu da ide na turneju sa njim, jer mu je Bouvi objasnio da bi morao da učestvuje u nastupu i da uvežba koreografiju.

  Ipak, zvaničlno obrazloženje je bilo da “veruje u svoj tadašnji bend Double Trouble i želi da razvija svoju karijeru sa njima”.

  Omoti singlova David Bowie (1983.) i Iggy Pop (1977.)

  Bouvijeva “Kineskinja” za penzioni fond

  Pesma nije postigla veliki uspeh u Igijevoj verziji, ali je postala planetarni hit kada ju je snimio Dejvid Bouvi, kome je u pomoć priskočio Najl Rodžers, čiji je gitarki rif, uz komercijalniju produciju, lasirao pesmu u istoriju popularne muzike.

  Bouvijev uspeh šest godina kasnije, obezbedio je penziju Igiju.  Ali osim “China Girl”, Bouvi je snimio još pet pesama koje je Igi prvi objavio, što je bez sumnje dodatno povećalo nejgov penzioni fond.

  Menadžment koji upravlja Bouvijevom zaostavštinom objavio je plejlistu sa svim tim pesmama na striming servisu Spotify.

  Naslovna fotografija: Getty
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI