• Kiša meteora Perseida u Novom Sadu: Gde, kada i kako da posmatrate prelepi fenomen

  Posmatranje meteorske kiše Perseida organizovaće se i u Novom Sadu, u subotu, 12. avgusta. Mnogo toga zavisi od vremenskih prilika, poručuju u Astronomskom društvu Novi Sad. Okupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova. -Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto gde sa kog će se posmatrati. Poželjno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kiša meteora Perseida u Novom Sadu: Gde, kada i kako da posmatrate prelepi fenomen

  Posmatranje meteorske kiše Perseida organizovaće se i u Novom Sadu, u subotu, 12. avgusta.

  Mnogo toga zavisi od vremenskih prilika, poručuju u Astronomskom društvu Novi Sad.

  Okupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova.

  -Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto gde sa kog će se posmatrati. Poželjno je da ponesete nešto na čemu ćete sedeti ili ležati (prostirku, ćebe), kao i vodu i grickalice, jer posmatranje može i da se oduži. Na raspolaganju će nam biti teleskop koji ćemo u međuvremenu koristiti za posmatranje planeta – navode u Astronomskom društvu Novi Sad.

  Kometa, kojoj je potrebno 133 godine da obiđe Sunce, ostavlja za sobom „oblak“ svemirskog otpada, a kada uđe u Zemljinu atmosferu i počne da pada prema površini, „oblak“ svetli usled trenja i sagorevanja, a mi to vidimo kao bljesak ili meteorit.

  Astronomi kišu meteora koja se dešava od jula do avgusta nazivaju Perseidima. Ime je dobila po sazvežđu Persej, iz čijeg pravca očigledno dolaze meteoriti. U narodu je poznat i naziv „suze svetog Lavrentija“.

  Izvor: 021.rs

  Naslovna: Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]