• Ko je sve u Skupštini Vojvodine: Od „Srbije protiv nasilja“ nastale četiri poslaničke grupe

  U novom sazivu Skupštine Vojvodine biće devet poslaničkih grupa u koje su ušli predstavnici 20 stranaka i pokreta.Poslaničkih grupa ima više nego izbornih lista koje su prešle cenzus, kojih je bilo šest, od kojih je jedna manjinska.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko je sve u Skupštini Vojvodine: Od „Srbije protiv nasilja“ nastale četiri poslaničke grupe
  Foto: 021.rs

  Kako piše 021.rs, do formiranja više poslaničkih grupa došlo je zbog podele među strankama sa liste „Srbija protiv nasilja“, dok su se Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, stranka Slovaci napred Pavela Surovog i Pokret ujedinjenih penzionera Srbija „odvojile“ od Srpske napredne stranke.

  Osim toga, poslanica Ljubica Bertović, sa manjinske liste „Ruska stranka – Srbi i braća zauvek“, ušla je u poslaničku grupu „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“, što i nije iznenađenje, jer je i pre izbora bila dugogodišnja članica SNS-a.

  Najjača poslanička grupa u novom sazivu vojvođanskog parlamenta jeSNS sa 62 člana, što je za četiri manje u odnosu na prethodni mandat. Predsednik najveće poslaničke grupe je Dmitar Stanišić, koji je bio četvrti na izbornoj listi, dok je nosilac Dušanka Golubović njegova zamenica.

  SNS je osvojila više mandata, ali će imati manju poslaničku grupu, jer su se poslanici sa njihove liste, ali iz drugih stranaka, odvojili u posebnu poslaničku grupu.

  Petočlanu grupu „Napred Vojvodino“ čine Dejan Panić iz SDP-a kao predsednik, dok je njegov zamenik Pavel Surovi koji je predsednik slovačke stranke Slovaci napred, a tu su još Milica Božić iz SDP-a, Aleksandar Đurđev iz PUPS-a i Miroslav Španović iz PUPS-a.

  Da napomenemo da će u poslaničkoj grupi SNS ostati i dosadašnji poslanici Pokreta socijalista Miroslav Rodić i Vladimir Soro. Kada se oduzmu svi ostali partneri, sam SNS ima ukupno 59 poslanika iz svojih redova.

  SVM će imati devet poslanika u novom sazivu. Njihova grupa će raditi pod imenom „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg Predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!“, a predsednik će biti Balint Juhas, a zamenik Bojan Baga.

  Poslaničnu grupu Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije čini sedam poslanika i oni će sa već pomenutim poslaničkim grupama verovatno činiti i dalje vladajući blok. Predsednik je Aleksandra Đanković, a zamenik Željka Milošević. Trenutno grupu čini šest članova SPS-a i jedan član Jedinstvene Srbije. Ipak, očekuje se da će Dušan Bajatović podneti ostavku i da će mesto prepustiti sledećem na list, što je član JS-a.

  Iako je opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ sa 30 mandata mogla da bude druga po veličini poslanička grupa, to se nije desilo jer se podelila na četiri dela.

  Najveću opozicionu grupu činiće Stranka slobode i pravde, koja ima devet poslanika. Predsednik je Robert Šebek, a zamenik Milan Vasiljević.

  Zajedno su poslaničku grupu oformile Srbija centar (SRCE), Zeleno-levi front i Pokret za preokret, koji imaju osam poslanika. Predsednik je Mihailo Brkić, a zamenik Dejan Kulja.

  Poslanička grupa „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak“ se sastoji od sedam poslanika. Predsednik je Stanko Pužić, a zamenik Nataša Ademi.

  Od koalicije „Srbija protiv nasilja“ se formirala i poslanička grupa „Demokratska stranka – Zajedno – Pokret slobodnih građana“ koju čini šest poslanika. Svaka stranka ima po dva poslanika. Predsednik je Radivoje Jovović, a zamenik Daniel Kovačić.

  Ovde treba reći da su Svetlana Kozić i Miroslav Ilić u Skupštini Vojvodine kao predstavnici Pokreta slobodnih građana, mada se zvanično na izbornoj listi navedeni kao članovi Građanske demokratske partije iz Novog Sada, čiji je predsednik Ilić. GDP se pojavio i na republičkom izbornom listiću kao deo Koalicije „Srbija protiv nasilja“, jer PSG nije registovan kao stranka, a pokreti ne mogu u koalicije sa strankama na osnovu zakona. Oni imaju saradnju sa PSG-om od oktobra kada su potpisali sporazume o saradnji, Ilić kao predsednik Građanske demokratske partije, a Svetlana Kozić kao predstavnica Inicijative Banat iz Kikinde.

  U Skupštini će biti i poslanička grupa „NOVI DSS – POKS (NADA)“ koju čini sedam članova. Predsednik je Branislav Ristivojević iz NDSS-a, a zamenik Goran Ivančević iz POKS-a.

  Kada se pogleda po stranačkoj pripadnosti, u Skupštini će biti ukupno 20 stranaka i pokreta.

  Portal 021.rs podseča da je konstutitivna sednica Skupštine Vojvodine počela 9. februara i da je zasedanje prekinuto posle usvajanja izveštaja o sprovedenim izborima čime su formalno novim poslanicima potvrđeni mandati. Sednicom predsedava najstariji poslanik Miroslav Španović iz PUPS-a.

  Za sada nije zakazan nastavak, a rok u kome to mora da se desi je 30 dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina