• Ko je vlasnik kompanije koja će, prema najavi predsednika opštine, izgraditi 50.000 kvadrata u Inđiji?

  Preduzeće “Kemoimpex” izgradiće u Inđijskoj industrijskoj zoni objekat od 50.000 kvadratnih metara, najavljeno je iz lokalne samouprave. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak u najavi za lokalne medije nije precizirao koliko će radnika u tom objektu biti zaposleno, već je samo naglasio da će taj novac otići u lokalni budžet. – Zamislite samo koliko je to […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko je vlasnik kompanije koja će, prema najavi predsednika opštine, izgraditi 50.000 kvadrata u Inđiji?

  Preduzeće “Kemoimpex” izgradiće u Inđijskoj industrijskoj zoni objekat od 50.000 kvadratnih metara, najavljeno je iz lokalne samouprave. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak u najavi za lokalne medije nije precizirao koliko će radnika u tom objektu biti zaposleno, već je samo naglasio da će taj novac otići u lokalni budžet.

  Zamislite samo koliko je to novca u budžetu kada se na 50.000 kvadratnih metara plati porez na imovinu – rekao je kratko prvi čovek opštine Inđija.

  On u svojoj izjavi nije precizirao ni delatnost firme, niti ko je vlasnik. Međutim, IN Medija saznaje da su imena i kompanije i njenog vlasnika od ranije poznata javnosti.

  Naime, vlasnik kompanije koja će prema najavama Vladimira Gaka investirati u Inđiji je Dragan Karadžić. Prema informacijama dostupnim u APR-u može se videti da je Dragan Karadžić ujedno vlasnik i 75 odsto kapitala preduzeća „Kemoimpex Auto“ d.o.o, dok je vlasnik 25 odsto Ivan Karadžić. Sedište firme je u Resavskoj 66, u Beogradu, gde se nalazilo i predstavništvo preduzeća „Kemoimpex Anstalt“ iz Vaduza u Lihtenštajnu.

  Direktor pomenutog predstavništva je Milan Komazec, koji je, kako pokazuju dostupni podaci u Agenciji za privredne registre, 19. februara 2019. godine predstavništvo zatvorio.  

  Kompanija „Kemoimpex“ i njen vlasnik Dragan Karadžić pominju se u aferi “Genex” 2007. godine, kada je beogradska policija uhapsila pet bivših rukovodilaca Geneksa, među kojima i nekadašnjeg prvog čoveka te kompanije Milorada Mikija Savićevića i direktorku Centra za pravne poslove Agencije za privatizaciju Ljiljanu Mladan, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državu za oko 20 miliona evra.

  Oni su, prema pisanju medija, tokom 2004. godine nezakonito otuđili parcelu građevinskog zemljišta od 1,2 hektara na Novom Beogradu i prodali je bez raspisanog tendera, slobodnom pogodbom, konzorcijumu preduzeća „Neimar B“, “Irvi” kao i firmi Dragana Karadžića „Kemoimpeks“.

  Na tom zemljištu sagrađeni su objekti površine 25.000 kvadratnih metara i konzorcijumu je pribavljena korist od 20 miliona evra. Za tu sumu je i oštećen budžet Srbije i to preko preduzeća „Internacional CG“.

  Parcela za koju su bivši direktori „Geneksa“ osumnjićeni da su je prodali je novobeogradski Blok 20, poznatiji kao lokacija „Savograd“. Vlasnik kompanije „Irva“ je Đorđije Nicović. Građevinska irma „Neimar V“ je jedna od najpoznatijih u Srbiji, dok su kao vlasnici“Kemoimpeksa“ tada bili upisani Radovan i Dragan Karadžić, kao i Radule Karadžić sa 50 odsto i „Kemoimpeks“ iz Lihtenštajna.

  Inače, pun naziv kompanije koja će, prema rečima Gaka, investirati u Inđiji je „Agrohim&Kemoimpex doo“. Godine 2015. deo „Kemoimpex“-a se fuzionisao sa tadašnjim niškim preduzećem „Agrohim“ i tako je nastalo novo preduzće „Kemoimpex – Agrohim“ d.o.o. Jedini vlasnik novoformiranog preduzeća, sa sedištem na istoj adresi na kojoj je i „Kemoimpex“ a.d (koji je prilikom fuzije izgubio deo svog osnivačkog kapitala) je Dragan Karadžić.

  Kao piše na zvničnom sajtu kompanije, „Agrohim&Kemoimpex doo“ prisutna je u automobilskoj industriji od 09.10.1991. godine, kako kroz prodaju guma za sve vrste vozila, tako i kroz prodaju i servisiranje novih i polovnih automobila iz putničkog i komercijalnog programa.

  M. Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]