• Koalicija „Srbija protiv nasilja“ tražiće od Ustavnog suda da poništi rezultate izbora

  Koalicija „Srbija protiv nasilja“ priprema žalbu Ustavnom sudu od kog će tražiti da poništi rezultate decembarskih izbora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija „Srbija protiv nasilja“ tražiće od Ustavnog suda da poništi rezultate izbora
  Foto: IN Medija

  Žalba tom sudu, međutim, ne može da zaustavi konstituisanje republičkog parlamenta koji je za polovinu februara najavila Srpska napredna stranka.

  Parlament Srbije može da se konstituiše i pre konačne odluke Ustavnog suda, jer postupak pred tim sudom nije postupak po pravnim lekovima (kao prigovor i žalba). To je postupak pred nezavisnim državnim organom. Taj postupak ne odlaže druge radnje, poput konstituisanja Skupštine.- pojašnjava za Danas pravnica Sofija Mandić, predstavnica liste „Srbija protiv nasilja“ u Gradskoj izbornoj komisiji.

  Ona napominje da je to mukotrpan posao, jer je nepravilnosti bilo na svakom koraku.

  Prvo valja sačekati da prođe rok za prigovore Republičkoj izbornoj komisiji na konačne rezultate izbora, i tada traje rok od 15 dana da se žalba podnese Ustavnom sudu. Taj sud je, naime, jedini vlastan da naredi ponavljanje izbora. On ih može vratiti u bilo koju fazu – recimo podnošenja lista ili na sam izborni dan.- kaže

  Napominje da se sve vreme radi na pripremi žalbe i da su obuhvaćene nepravilnosti koje su se dogodile od faze kandidovanja, preko faze sa biračkim spiskovima do samog izbornog dana, uključujući i objavljivanje rezultata, nedostataka u zapisnicima, koji se tiču i glasanja od kuće.

  Kako kaže, i forma i suština zapisnika su tema za Ustavni sud.

  Ukoliko Ustavni sud ustanovi da su prijavljene neregularnosti i prekršaji bitno uticali na rezultate izbora, on može da naloži da se izbori ponište i ponove. Ali, Ustavni sud nema predviđen rok u kojem mora da donese odluku.- navodi sagovornica lista Danas.

   Na pitanje da li je Republička izborna komisija trebalo da proglašava konačne rezultate izbora i pre okončanja žalbenog postupka, advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, odgovara da je to pitanje apsolvirao, dan ili dva pre, predsednik Vučić.

  I to rečima ‘ubrzo RIK proglašava rezultate, idemo na formiranje Skupštine i Vlade’. Predsednikove želje, a pogotovo eksplicitne stavove ljudi iz vladajuće većine nigde, pa ni u RIK-u se ne dovode u pitanje i izveštaj je usvojen.- navodi Šabić.

  Dodaje da je i on, kao i svi predstavnici opozicije u RIK-u smatrao da je to preuranjeno, da nisu ispunjeni čak ni formalni uslovi, jer još uvek nisu bili istekli rokovi za ulaganje nekih pravnih sredstava, ali da su bili preglasani.

   

  Takva odluka RIK-a, bar formalno, nije definitivna. Srbija protiv nasilja juče je podnela prigovor, koji će verovatno na brzo zakazanoj sednici RIK biti odbijen. Nakon toga ostaje i žalba Upravnom sudu koji o njoj treba da odluči u roku od 72 sata. – objašnjava Šabić.

  Inače, prema njegovim rečima, pored toga SPN je pripremila i podneće i Ustavnom sudu zahtev za poništavanje kompletnog izbornog procesa.

  Tu nije u pitanju ovaj, ili onaj zbir glasova odnosno matematički rezultat, već teška kompromitacija kompletnog izbornog procesa u svim fazama, zbog kršenja više zakona, masovnog falsifikovanja u kandidacionoj fazi, kupovine i iznude glasova i opskurnog izbornog inženjeringa sa masovnom ‘seobom’ birača, nezakonitog odbacivanja pravnih lekova i sl. -navodi sagovornik Danasa.

  Nezavisno od toga, kako kaže, nakon odluke Upravnog suda postojaće formalni uslovi za verifikaciju mandata i konstituisanje Skupštine Srbije.

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]