• Koalicija za slobodu medija: “Informer” prekršio Etički kodeks novinara Srbije

  „Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči“ Koalicija za slobodu medija najoštrije je danas osudila objavljivanje intervjua u listu “Informer” sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora. Kako je istaknuto u saopštenju, problem predstavlja način […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: “Informer” prekršio Etički kodeks novinara Srbije

  „Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči“

  Koalicija za slobodu medija najoštrije je danas osudila objavljivanje intervjua u listu “Informer” sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora. Kako je istaknuto u saopštenju, problem predstavlja način na koji je urađen intervju u kojem Milošević opisuje kako je vršio različita krivična dela, i kako se tada osećao.

  Koalicija smatra da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati. Podsećamo na Etički kodeks novinara u kojem stoji da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za kršenje Kodeksa –  navodi se u saopštenju Kalicije.

  Podseća se i da Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči. Etički kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa žrtvama i da štitimo i poštujemo njihova prava i dostojanstvo.

  -Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj. Pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju očigledno nije bio svestan moći medija i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog. S novinarskom profesijom nespojiva je svesna zloupotreba sagovornika, ali i nepažnja čija bi moguća posledica bila zloupotreba sagovornika – stoji u saopštenju.

  Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja.

  Koalicija ukazuje na širi problem, a to je da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

  -Koalicija poziva i Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti jer je spornim tekstom i prekršen član 79, stav 3 pomenutog Zakona. Ovom prilikom pozivamo sve medije da u ovom, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije, ali i pravo na privatnost –zaključuje se u saopštenju.

  Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  Izvor : Autonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]