• Koalicija za slobodu medija: Neprihvatljive predložene izmene Zakona o javnom informisanju i medijima

  Koalicija za slobodu medija ocenila je da neprihvatljiva rešenja sadrži najnovija verzija Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, koju će, kako je danas najavljeno, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izneti na javnu raspravu. Koalicija je ocenila da Nacrt Zakona neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i da je u suprotonosti s Medijskom strategijom. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: Neprihvatljive predložene izmene Zakona o javnom informisanju i medijima

  Koalicija za slobodu medija ocenila je da neprihvatljiva rešenja sadrži najnovija verzija Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, koju će, kako je danas najavljeno, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izneti na javnu raspravu.

  Koalicija je ocenila da Nacrt Zakona neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i da je u suprotonosti s Medijskom strategijom.

  Rešenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Kodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koji su prihvatili nadležnost Saveta za štampu, neprihvatljivo je, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde. To praktično znači da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana. – upozorila je koalicija u saopštenju.

  Koalicija kaže da je to potpuno suprotno ideji s kojom je ta odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika.

  Koalicija za slobodu medija smatra da je ovaj predlog „poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta“.

  Nacrti dva medijska zakona – Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, koji će na javnu raspravu, sadrže i druga, slična neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima su potpuno obesmišljeni dosadašnji rad na izradi zakona i strateško opredeljenje Srbije, smatra Koalicija.

  Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/pocinje-javna-rasprava-o-nacrtima-medijskih-zakona-traje-do-7-oktobra/?fbclid=IwAR31WSw-sWkiC-t1-c3fYBzjFpHJ9WQKRPUNVXx-AbsiO5Ja9zXigJOr8pM

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]