• Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK – u ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima

  Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da presuda protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) po tužbi Bratislava Gašića, „ugrožava slobodu“ izveštavanja o sudskim procesima. Iz koalicije su podsetili na to da je Gašić u aprilu prošle godine tužio KRIK za povredu ugleda i časti pošto je taj istraživački portal, prenoseći dešavanja sa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK – u ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima

  Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da presuda protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) po tužbi Bratislava Gašića, „ugrožava slobodu“ izveštavanja o sudskim procesima.

  Iz koalicije su podsetili na to da je Gašić u aprilu prošle godine tužio KRIK za povredu ugleda i časti pošto je taj istraživački portal, prenoseći dešavanja sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, citirao prisluškivani razgovor članove te kriminalne grupe u kom je pomenuto da je tadašnji direktor BIA „na kazanu kod Jotića“.

  Napominjemo da je KRIK u svom tekstu citirao dokaze koji su izneseni na suđenju u skladu sa članom 74. Zakona o javnom informisanju i medijima. Prema toj odredbi, informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu se objaviti ako su iznete na glavnom pretresu ili ako su pribavljene ili ako su mogle biti dobijene od organa javne vlasti na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja – naveli su iz Koalicije za slobodu medija.

  Ocenili su da je cilj tužbe bilo „finansijsko i svako drugo iscrpljivanje KRIK-a“.

  U skladu sa Kodeksom novinara Srbije, KRIK je Gašiću dao priliku da se izjasni o navodima, ali je on nije iskoristio. Gašić nije iskoristio ni svoje zakonsko pravo da zatraži demanti nakon objavljivanja teksta niti je sporne navode izrečene na sudu demantovao putem nekih drugih medija već je posegnuo za tužbom koja bi trebalo da bude opcija tek kada se iscrpe svi ostali mehanizmi koji dozvoljavaju da se zaštiti nečiji ugled i čast – navodi se u saopštenju. 

  Koalicija za slobodu medija upozorila je na porast broja tužbi protiv medija zbog prenošenja iskaza ili dokaza sa suđenja čime se kako su ocenili, zadire u suštinsku ulogu medija u demokratskom društvu da prenose informacije od javnog značaja. 

  Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija