• Koji „vozač“ nas je dovezao na ovu stanicu?

  Krajem oktobra 2015. godine na kružnoj liniji A javnog prevoza Inđija odigrana je predstava za putnike „ Ne/Vidljivi grad“ a koju je izveo Dah Teatar iz Beograda. Sedam godina kasnije, u istom periodu, Inđija ne može da se pohvali javnim prevozom i pozorištem u odvojenim situacijama a „predstava za putnike u autobusu“ je na nivou […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koji „vozač“ nas je dovezao na ovu stanicu?

  Krajem oktobra 2015. godine na kružnoj liniji A javnog prevoza Inđija odigrana je predstava za putnike „ Ne/Vidljivi grad“ a koju je izveo Dah Teatar iz Beograda. Sedam godina kasnije, u istom periodu, Inđija ne može da se pohvali javnim prevozom i pozorištem u odvojenim situacijama a „predstava za putnike u autobusu“ je na nivou naučne fantastike.

  Predstava Dah Teatra je bila deo projekta koji se bavi promocijom različitih etničkih kultura ukazujući na važnost tolerancije i suživota, Danas, sedam godina kasnije, Kulturni centar ne dozvoljava održavanje manifestacije koja promovi[e kuturu nacionalnoj manjini.

  Dah Teatar iz Beograda je tog 28. oktobra 2015. na jednoj od autobuskih linija (Kružna A) za putnike izveo predstavu “Ne/Vidljivi grad”. Putnici su prisustvovali i učestvovali u zanimljivom projektu  koji se bavi promocijom različitih etničkih kultura koje koegzistiraju danas, polazeći od činjenice da su naši gradovi, u svojoj dalekoj prošlosti, a pogotovo danas, multietnički gradovi, sa velikim brojem stanovnika različitog porekla i kultura i da je ta svest izbledela usled naleta kriza i ratova koji su stvarali multietničke tenzije, a ne razumevanje.

  Predstava koja je izvedena u gradskom prevozu trajala je četrdesetak minuta u kojoj su glumci “pričali priču”o Inđiji, njenim selima, stanovnicima, navikama i onome što Inđija nudi u kulturno – istorijskom smislu.

  Putnici su mogli čuti priču o Đorđu Vojnoviću, njegovoj porodici i životu. Nisu zaobišli ni borce u drugom svetskom ratu, suživot sa nacionalnim manjinama ali ni starosedeoce kao ni one koji su Inđiju naseljavali. U nizu istorijata, muzike i pripovedanja smenjivali su se fakti o nekadašnjoj Inđiji.

  Aktuelnost ovog projekta se potvrđuje tokom godina jer kulturna i etnička netolerancija se nastavljaju menjajući svoje forme – od diskriminacije manjina, do ksenofobije koja se ponovo pojavljuje u Evropi i diskriminacije i netolerancije prema migrantima iz drugih kultura.

  Predstava „Dah Teatra“ u JPI 28.oktobar 2015. godine

  Inđija je te, ne tako davne 2015. godine, imala predstavu u gradskom autobusu koja je negovala i razviijala različitosti, kulturu i dijalog. Sedam godina posle, Inđija vapi za predstavama, nema redovan prevoz putnika dok Kulturni centar osim nedostatka pozorišnih predstava ovih dana neguje diskriminaciju nacionalnih manjina.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija