• Koliko smo daleko od pojeftinjenja kvadrata?

  Cena gvožđa, čelika i drvne građe poslednjih meseci pada. Taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci. To je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci za RTS. Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko smo daleko od pojeftinjenja kvadrata?

  Cena gvožđa, čelika i drvne građe poslednjih meseci pada. Taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci. To je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci za RTS.

  Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

  Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže da poslednjih nedelja raste verovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.

  S druge strane i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila 2008, 2015. i 2020. godine kada su isto krize zadesile svet, nego da će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama. – kaže Stanić.

  Ukoliko te zanima:

  Sve što bi trebali da znate o legalizaciji objekata

  Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.

  Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 posto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili. –  kaže Mladen Lučić, predstavnik „Lukoma“ iz Majura kod Šapca.

  Veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati

  Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.

  Poskupelo je sve – od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju. – kaže Dušica Daković, direktor projekata Novi Dorćol.

  Armatura, tj. čelik, kaže Dakovićeva, koristi se u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da pojeftinjenje tj. poskupljenje čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika.

  Kako je došlo do naglog pada cene građevinskog materijala tako može naglo i da dođe do naglog skoka zbog nestabilnog tržišta. Mi, takođe, moramo da uzmemo u obzir da su troškovi transporta građevinskog materijala veliki usled krize. – kaže Jovana Perić, koordinatorka oglasnih savetnika na portalu Sasomange.

  Slične vesti:

  VOICE: Po život opasno šetalište u Inđiji pretvoreno u gradilište stambenih objekata

  Ističe da ne očekuje da će investitori i vlasnici nekretnina razmišljati o smanjenju cena.

  I sada se vidi da cene kvadrata u novogradnji idu do 10.000 evra i očekuje se da će taj trend da se nastavi i u narednom period. –  kaže Perić.

  Kolebanje cena metala i građevinskog materijala, ocenjuju stručnjaci, povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. A cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sta-vam-sve-treba-od-dokumenata-ako-konkurisete-za-20-000-evra-za-stan/

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija