• VOICE: Funkcioneri SNS-a u Inđiji novac na konkursima delili sami sebi

  Novac iz lokalne kase u Inđiji prelivao se u medije i udruženja čiji su zastupnici funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke, pokazuje istraživanje novinara Miodraga Blečića iz Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE). Blečić je u Danu uživo TV N1 objasnio da je reč o dva udruženja čiji su zakonski zastupnici funkcioneri SNS-a. Udruženju čiji je zakonski zastupnik […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  VOICE: Funkcioneri SNS-a u Inđiji novac na konkursima delili sami sebi

  Novac iz lokalne kase u Inđiji prelivao se u medije i udruženja čiji su zastupnici funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke, pokazuje istraživanje novinara Miodraga Blečića iz Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

  Blečić je u Danu uživo TV N1 objasnio da je reč o dva udruženja čiji su zakonski zastupnici funkcioneri SNS-a. Udruženju čiji je zakonski zastupnik Milan Predojević, donedavni predsednik Skupštine opštine Inđija, u poslednje dve godine je dodeljeno 630.000 dinara, dok je mediju čiji je glavni i odgovorni urednik Radmila Mitrović, doskorašnja šefica odborničke grupe SNS u lokalnom parlamentu, za četiri godine dodeljeno 4,1 miliona dinara, ističe novinar VOICE-a.

  Naizgled sve deluje legalno, raspiše se javni konkurs, odredi se novac namenjen za javni interes, a onda se pojavljuju udruženja građana koja konkurši svojim projektima, objašnjava Blečić. Međutim, zakonski zastupnici tih udruženja su funkcioneri koji odlučuju gde će novac ići, ističe on.

  „Na taj način su funkcioneri SNS-a delili novac sami sebi“, navodi sagovornik N1.

  Blečić ističe da nije sporno samo kome je novac dodeljivan, već i kako je trošen. Naime, po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, tražio je da mu se dostave finansijski izveštaji realizacije projekata, i pokazalo se da je od 630.000 dinara koje je dobilo Predojevićevo udruženje, najviše novca gotovo potrošeno na restoran – čak 151.000 dinara.

  Kada je reč o mediju Radmile Mitrović 850.000 dinara je potrošeno na kratke vesti na Jutjubu, a 200.000 dinara za personalne troškove, odnosno honorare novinara, voditelja, snimatelja i montažera, među kojima je i sama Radmila Mitrović.

  Blečić podseća da se VOICE i ranije bavio sličnim istraživanjima koja su npr. pokazala da su veliki novac dobijala udruženja čiji su zakonsku zastupnici deca funkcionera SNS-a, ili da je dva miliona dinara dobilo sportsko udruženje registrovano na adresi na kojoj živi načelnik opštinske uprave Inđije Aleksandar Banić.

  Pritom se, kako ističe, mediji koji rade objektivno nikada ne dobijaju nikakav novac na konkursima, jer su, prema njegovim rečima, članovi komisije predstavnici „fantomskih udruženja novinara“, a nikada iz UNS-a, NUNS-a i NDNV-a.

  Blečić kaže i da nadležni organi zasad nisu reagovali na njegovo istraživanje. „Posao novinara je da ukazuje na nepravilnosti, a do nadležnih organa je da raguju ili ne. Bojim se da nisu reagovali, ali nadam se da hoće“, poručio je novinar VOICE-a.

  Izvor : N1

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija