• KOMS: Mladi u Srbiji naginju ka Istoku, ne veruju političarima, podržavaju legalizaciju marihuane

  Mladi u Srbiji veću podršku daju Istoku nego Zapadu i sve su manje za članstvo u EU, iako većina kao destinaciju preseljenja navodi Evropu; ne veruju političkim strankama i medijima, najviše poverenja imaju u vojsku i crkvu, u većem broju nego ranije podržavaju istopolne zajednice i LBGT populaciju, većinom smatraju da je Srbiji potreban jak […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  KOMS: Mladi u Srbiji naginju ka Istoku, ne veruju političarima, podržavaju legalizaciju marihuane

  Mladi u Srbiji veću podršku daju Istoku nego Zapadu i sve su manje za članstvo u EU, iako većina kao destinaciju preseljenja navodi Evropu; ne veruju političkim strankama i medijima, najviše poverenja imaju u vojsku i crkvu, u većem broju nego ranije podržavaju istopolne zajednice i LBGT populaciju, većinom smatraju da je Srbiji potreban jak vođa – pokazuju neki od nalaza iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji koji je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

  Istraživanje je sprovedeno onlajn, od maja do jula 2022. godine, a ispitanici su starosti od 15 do 30 godina, rečeno je na predstavljanju šestog Alternativnog izveštaja u Medija centru.

  Osim političkih stavova, istraživanje je prikazalo i da su mladi najviše zainteresovani za teme iz oblasti zaštite životne sredine i ekonomije, a da od vrednosti najviše cene ličnu slobodu. Većina ispitanika, njih 57 odsto, reklo je i da trenutno ne zarađuje novac, i tek svaka deseta mlada osoba smatra da je prosečna plata u Srbiji dovoljna za pristojan život.

  Nepoverenje u politiku i političare

  Kada je reč o političkoj participaciji mladih, 58 odsto je glasalo na izborima u aprilu 2022, a većina onih koji nisu glasali kao razlog navode to što ne veruju da izbori mogu nešto da promene ili kažu da nemaju za koga da glasaju. Čak 79,1 odsto smatra i da izbori nisu fer i pošteni.

  Generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić rekla je da više od 77 odsto ispitanika kaže da ne postoji političar kome veruju. Ali, više od 70 odsto veruje da postoji snažan strani uticaj na politiku.

  Trećina ispitanika smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine, a čak 57 odsto da je Srbiji potrean jak lider i vođa, dok se 28 odsto protivi toj ideji.

  Mladi najviše veruju vojsci i crkvi, a najmanje političkim strankama, medijma i Vladi.

  Najviše poverenja, na skali od 1 do 5, mladi su dali patrijarhu SPC Porfiriju ocenom 2,71. Sledi tehnički ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa ocenom 1,62, pa predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa 1,59.

  Ali, pošto svi imaju ocenu manju od trojke, to znači da mladi ne veruju nikome. –  ističe Miljana Pejić.

  U KOMS-u kažu da je visok stepen nepoverenja u politički proces i institucije posledica neadekvatnog odnosa države prema mladima, te da bi oni koji donose odluke trebalo mlade da rangiraju više na listi prioriteta.

  Celo istraživanje možete pročitati na ovom linku ovde.

  Naslvona: Pixabay

  Izvor: Glas Amerike

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija