• Konstituisan novi saziv Ekonomskog kokusa u Narodnoj skupštini

  Novi saziv Ekonomskog kokusa konstituisan je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ključni cilj ove parlamentarne grupe biće dijalog o zakonskim predlozima koji stignu u parlament i njihovo unapređenje u finalnoj fazi usvajanja. Za učešće u radu Kokusa prijavilo se više od 30 poslanika iz 13 poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije, a otvoren je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Konstituisan novi saziv Ekonomskog kokusa u Narodnoj skupštini

  Novi saziv Ekonomskog kokusa konstituisan je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ključni cilj ove parlamentarne grupe biće dijalog o zakonskim predlozima koji stignu u parlament i njihovo unapređenje u finalnoj fazi usvajanja. Za učešće u radu Kokusa prijavilo se više od 30 poslanika iz 13 poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije, a otvoren je i za druge članove parlamenta.

  Predsedavajući Ekonomskog kokusa u novom sazivu biće poslanik Srpske napredne stranke Ninoslav Erić dok će potpredsednici biti Gorica Gajić (DSS) i Zoran Tomić (SNS). Prema njegovim rečima, zadatak Kokusa je da radi na izgradnji političkog konsenzusa oko važnih ekonomskih pitanja i zakonskih rešenja.

  Želimo da kroz Kokus uspostavimo dobar mehanizam javno-privatnog dijaloga i kreiranja javnih politika i da zajedno radimo u ekonomskom interesu Srbije ostavljajući političku pripadnost po strani. Veoma nam je važna javnost u radu i zato će sastanci Ekonomskog kokusa biti otvoreni za sve poslanike, kao i za privredu, predstavnike lokalnih samouprava i ministarstava, a sve u cilju da dodatno produbimo javnu raspravu i ponudimo poboljšanja u propisima jer smo mi taj poslednji filter pred njihovo usvajanje – rekao je Erić.

  Ekonomski kokus prvi put je formiran 2014. na inicijativu NALED-a i Međunarodnog republikanskog instituta i tada ga je činilo 14 poslanika iz osam političkih stranaka. Već u prvom sazivu, na predlog Kokusa unapređeno je devet predloga zakona usvajanjem 90 amandmana koji su usaglašeni u radu ove parlamentarne grupe.

  Kokus smo pokrenuli kako bismo okupili poslanike koji su zainteresovani za unapređenje uslova poslovanja i spremni da se o tome edukuju i informišu kako bi u Skupštini mogli znalački da raspravljaju o zakonskim predlozima koji do njih dođu, a tiču se poslovnog okruženja. Prvi kokus je prevazišao naša očekivanja i verujem da ćemo u novom sastavu uspeti da postignemo barem jednako dobre rezultate, a posebno nas ohrabruje sastav novog saziva Kokusa – istakla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

  Članovi Kokusa sastaće se već u sredu kako bi diskutovali o predlozima zakona koji će se naći na sednicama Prvog  redovnog zasedanja parlamenta, kao što su zakoni o planiranju i izgradnji, postupku upisa u katastar nepokretnosti, poljoprivredi, bezbednosti i zdravlju na radu, zapošljavanju stranaca, naknadama za korišćenje javnih dobara, upravljanju otpadom i obnovljivim izvorima energije.

  Imajući u vidu da će fokus rada Kokusa biti na zakonima koji utiču na unapređenje uslova poslovanja, na konstitutivnoj sednici predloženo je da se fokus stavi na osam oblasti – sveobuhvatno unapređenje imovinsko-pravnih odnosa na nepokretnostima (legalizacija, konverzija, eksproprijacija, prostorno planiranje…), razvoj eUprave, unapređenje tržišta rada, oblasti hrane i poljoprivrede, digitalizacija zdravstva, jačanje konkurentnosti Srbije kroz suzbijanje sive ekonomije i podsticanje inovacija, kao i EU integracije.

  Učešćem predstavnika ministarstava, poslovnih asocijacija, organizacija civilnog društva i drugih partnerskih institucija na sednicama Kokusa, poslanici će moći detaljnije da se informišu koje promene propis donosi, kako će uticati na život i rad onih na koje će se primenjivati i gde još postoji prostor da se unapredi. Predviđeno je i da članovi Kokusa svoja znanja unapređuju i kroz posete privrednicima i lokalnim samoupravama na terenu. Pored razmatranja propisa koji dolaze u parlament na usvajanje, Ekonomski kokus moći će i da inicira izmene propisa, ukoliko se uoče problemi u primeni, kao i da prati njihovo sprovođenje.

  Izvor/ foto: NALED

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]