• Krah tržišta: šta su kriptovalute i da li je pametno ulagati?

  Ne prestaje haos na tržištu kriptovaluta. Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta, je na najnižem nivou od kraja 2020. Jedan Bitcoin trenutno vredi 30.000 dolara, pre samo nedelju dana vredeo je 35.000, dok je prošle godine vrednost dostigla 68.000 dolara. Ovo znači da ukoliko ste kupili Bitcoin početkom 2021. godine, danas ste u minusu. Tako je sa najpopularnijim […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krah tržišta: šta su kriptovalute i da li je pametno ulagati?

  Ne prestaje haos na tržištu kriptovaluta.

  Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta, je na najnižem nivou od kraja 2020. Jedan Bitcoin trenutno vredi 30.000 dolara, pre samo nedelju dana vredeo je 35.000, dok je prošle godine vrednost dostigla 68.000 dolara.

  Ovo znači da ukoliko ste kupili Bitcoin početkom 2021. godine, danas ste u minusu. Tako je sa najpopularnijim Bitcoinom, ali situacija sa drugim kriptovalutama je još gora. Ethereum, kao druga najpopularnija valuta, prošle godine dostigla vrednost od skoro 5.000 dolara, a danas vredi 2.000 dolara. Solana je izgubila čak 80 odsto svoje vrednosti od prošle godine, dok su neke izgubile polovinu svoje vrednosti samo u poslednja 24 časa.

  Inflacija i rat glavni krivci

  S obzirom da su kriptovalute rizična imovina, u situacijama kada se beleži rast kamatnih stopa, investitori povlače uložen novac iz visokorizičnih ulaganja.

  Suosnivač automatizovane platforme za kripto trgovinu „Coinrule“, Oleg Giberštajn, smatra da su kriptovalute pod istim stresom kao i drugi delovi privrede, što dalje dovodi do pada cena.

  – Nisu samo kriptovalute pale, sve je u padu, a u narednih godinu dana ekonomski izgledi su loši. Centralne banke su između kamena i nakovnja u pogledu sporog ekonomskog rasta i visoke inflacije. Dakle, investitori beže od „rizičnih“ sredstava poput kriptovaluta i tehnoloških akcija i ovaj pad stoga ne čudi – kaže on.

  Giberštajn veruje da će tržište ostati nesigurno u naredne dve godine i dodaje da nije isključeno da bi se stvari mogle pogoršati u tom periodu.

  Sem Kopelman iz kripto berze Luno složio se da se pad Bitkoina i drugih kriptovaluta ne dešavaju izolovano.

  – Pad ispod 30.000 dolara ostavlja Bitcoin na ivici ključnog nivoa podrške. Ako bitkoin padne ispod ovog nivoa podrške, mogao bi čak i pasti na 25.000 dolara pre bilo kakvog značajnog pomeranja. Investitori su juče povukli sredstva nakon što su globalne akcije pretrpele najgori dan od juna 2020. Tržište se bori sa posledicama brzog rasta američkih kamatnih stopa, zajedno sa vojnim sukobom u Evropi – ističe Kopelman.

  Informacije o inflaciji objavljene ove nedelje od američkog Ministarstva rada i britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku verovatno će dalje uticati na kamatne stope i, ujedno, cene kriptovaluta.

  Kopelman kaže da bi izveštaji u SAD i Velikoj Britaniji trebalo da pruže više jasnoće tržišnih kretanja u narednim nedeljama, ali očekuje da će nedelja biti nestabilna.

  I „stabilna“ kriptovaluta je u haosu

  Stabilne (stablecoins) su kriptovalute čija je vrednost vezana za neku drugu realnu valutu poput evra ili dolara, plemenite metale, sirovine i drugo.

  terraUSD je zamišljena kao stabilna kriptovaluta čija se vrednost vezuje za dolar. Ipak, kako se pokazuje, ni to nije uvek siguran recept.

  Ova valuta je juče pala sa vrednosti jednog dolara na 30 centi, a tržišna kapitalizacija je sa 45 milijardi pala na 5 milijarde dolara.

  Da li je pametno ulagati u ovakvim situacijama?

  Oni koji već ulažu znaju da su kriptovalute rizična imovina i najviše ih kupuju kada vrednost pada, a prodaju kada vrednost raste.

  Ovo se zove „buy the dip“ (kupiti pad) strategija.

  Ova strategija se zasniva na pretpostavci da je pad cena privremen i da se vremenom ispravlja. „Kupiti pad“ znači kupiti kriptovalutu sa relativnim popustom, a plodovi se ubiraju kada cena poraste. Nešto slično kockanju.

  Ako je prošlost prolog, onda bi trenutni pad (ili krah, u zavisnosti od perspektive) mogao da se vrati kao prošle godine, kada su cene pale na slične nivoe, a nakon toga se oporavile na nivo pre, pa čak i dostigle vrhunac u jesen 2021. Ali naravno, to ovoga puta ne mora biti slučaj.

  S obzirom na okolnosti na tržištima, inflaciju, rat u Ukrajini i utegnute međunarodne odnose, ulagati u kritovalute je, smatraju analitičari, rizičnije nego ikad. Ovo znači da, iako bi se mogle vratiti na prethodne nivoe, cene bi mogle pasti još više, ostavljajući vašu investiciju pod vodom.

  Cene Bitcoina su i u prošlosti pokazivale sezonske uspone i padove. Obično tokom proleća vrednost opada, dok oporavak počinje tokom leta. Međutim, kao i kod drugih ulaganja, a kamoli u nepredvidivom svetu kriptovaluta, dosadašnje iskustvo nije garancija za buduće događaje.

  Forbsov savetnik Oleg Giberštaj kaže da su mnogi investitori ostali izbušeni pokušavajući da „uhvate noževe koji padaju“.

  On savetuje da se u trenutnoj situaciji ulaže samo onoliko koliko ste spremni da potencijalno izgubite. Na taj način ne morate previše ni brinuti šta će se dogoditi sa cenama u naredne dve godine.

  Pavel Matvev iz digitalne berze Wirex savetuje kupcima da igraju sigurno.

  – Važno je diverzifikovati svoje kripto portfelje različitim valutama kako bi ublažili rizike – kaže on.

  Možda se situacija preokrene

  Nemoguće je proceniti kako će se cene kriptovaluta kretati u budućnosti, ali najnoviji događaji pokazuju ozbiljne rupe u sistemu. Za sistem koji bi trebalo da je nezavisan od države i centralnih banaka, kriptovalute previše jako reaguju na odluke institucija i država. Kriprotržište je već uvezano sa tradicionalnim tržištima i, u skladu sa tim, reaguje na promene i poremećaje.

  Nije nemoguće da se ova situacija brzo zaokrene i da kriptovalute nadoknade gubitak, međutim, za sada nema naznaka da će se to i dogoditi.

  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI