• Krčedin: Provalnik oštetio vrata crkve stara 250 godina

  U noći između 2 i 3. decembra, u dva sata iza ponoći, oskrnavljena je crkva „Svetog Nikole“ u Krčedinu, potvrdio je za IN Medija sveštenik crkve Dragoljub Janković. Prema rečima sveštenika, provalnik je u noći između četvrtka i petka u crkvu provalio oštetivši ulazna vrata hrama, izvršio je premetačinu i osim male količine novca, iz […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krčedin: Provalnik oštetio vrata crkve stara 250 godina

  U noći između 2 i 3. decembra, u dva sata iza ponoći, oskrnavljena je crkva „Svetog Nikole“ u Krčedinu, potvrdio je za IN Medija sveštenik crkve Dragoljub Janković. Prema rečima sveštenika, provalnik je u noći između četvrtka i petka u crkvu provalio oštetivši ulazna vrata hrama, izvršio je premetačinu i osim male količine novca, iz crkve nije odneo ništa. Kamere koje su postavljene ispred i unutar hrama su snimile obijanje i na snimcima se jasno vidi da je u pitanju jedna, mlađa osoba.

  Fotografija: crkva Prenos moštiju Svetog Nikole Krčedin

  – Mlađi čovek je u pitanju, prosto je nemoguće da je uspeo da se provuče kroz otvor ulaznih vrata koji je dimenzija 40×40 santimetara na visini od 2,3 metra. Uvukao se u hram, vršio premetačinu, a onda je u jednom trenutku video da kamere postoje i unutar crkve, te je iščupao risiver iz struje. Dok su kamere snimale, on je čitavih pola sata bio u crkvi. Koliko se posle toga zadržao, verujte da ne znam – ističe otac Dragoljub Janković.

  Fotografija: crkva Prenos moštiju Svetog Nikole Krčedin

  Da je došlo do provale sveštenik je primetio sutradan i odmah je obavestio policiju, koja je uradila uviđaj i forenzičku analizu i preuzela snimke sa video nadzora crkve. Ovo se, prema tvrdnjama sveštenika, vodi kao „krivično delo teške krađe“ i istraga o ovom događaju je u toku.

  – Provalnik nije načinio materijalnu štetu, nije ukrao ništa od sakralnih predmeta, ali je sama činjenica da je oskrnavljen hram jako potresna za mene i vernike. Oni su ogorčeni, već dva dana pokušavam na liturgijama da smirim napetost u vezi sa ovim izgredom – kaže Janković.

  Fotografija: crkva Prenos moštiju Svetog Nikole Krčedin

  Crkva u Krčedinu građena je od 1781. do 1786. godine, trenutno je u fazi obnove, kako bi se sačuvao njen autentični izgled. Status „Spomenika kulture od velikog značaja“ dobila je 1972. godine, a kategorisana je 1991. godine. Oštećena vrata koja se nalaze na samom hramu potiču iz 1856. godine. Sveštenik Dragoljub Jovanović kazao je da su delovi oštećenih vrata sakupljeni i predati lokalnom stolaru, koji će ih restaurirati. Prema istorijatu i zapisima koje poseduje crkva u Krčedinu, ovakvo skrnavljenje hrama Svetog Nikole nije se nikada desilo.

  – Mi ne osuđujemo čoveka koji je oskrnavio crkvu, osuđujemo njegovo delo. To je hrišćanski – poručio je sveštenik javnosti i vrenicima.

  Crkvu Svetog Nikole u Krčedinu obišao je, ovim povodom, i Vladika sremski Vasilije.

  Iste večeri, pored crkve u Krčedinu obijena je i kapela na mesnom groblju u Krčedinu. Direktor JKP „Komunalac“ Dušan Lemajić za IN Medija kaže da je do provale došlo u noći između 2. i 3. decembra i da je razbijeno staklo na kapeli, ali da ništa nije ukradeno. Prema njegovim rečima ukupna materijalna šteta je oko 5.000 dinara.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]