Krčedin: Provalnik oštetio vrata crkve stara 250 godina

Categories Inđija, NAJVAŽNIJEPosted on

U noći između 2 i 3. decembra, u dva sata iza ponoći, oskrnavljena je crkva “Svetog Nikole” u Krčedinu, potvrdio je za IN Medija sveštenik crkve Dragoljub Janković. Prema rečima sveštenika, provalnik je u noći između četvrtka i petka u crkvu provalio oštetivši ulazna vrata hrama, izvršio je premetačinu i osim male količine novca, iz crkve nije odneo ništa. Kamere koje su postavljene ispred i unutar hrama su snimile obijanje i na snimcima se jasno vidi da je u pitanju jedna, mlađa osoba.

Fotografija: crkva Prenos moštiju Svetog Nikole Krčedin

– Mlađi čovek je u pitanju, prosto je nemoguće da je uspeo da se provuče kroz otvor ulaznih vrata koji je dimenzija 40×40 santimetara na visini od 2,3 metra. Uvukao se u hram, vršio premetačinu, a onda je u jednom trenutku video da kamere postoje i unutar crkve, te je iščupao risiver iz struje. Dok su kamere snimale, on je čitavih pola sata bio u crkvi. Koliko se posle toga zadržao, verujte da ne znam – ističe otac Dragoljub Janković.

blank
Fotografija: crkva Prenos moštiju Svetog Nikole Krčedin

Da je došlo do provale sveštenik je primetio sutradan i odmah je obavestio policiju, koja je uradila uviđaj i forenzičku analizu i preuzela snimke sa video nadzora crkve. Ovo se, prema tvrdnjama sveštenika, vodi kao “krivično delo teške krađe” i istraga o ovom događaju je u toku.

– Provalnik nije načinio materijalnu štetu, nije ukrao ništa od sakralnih predmeta, ali je sama činjenica da je oskrnavljen hram jako potresna za mene i vernike. Oni su ogorčeni, već dva dana pokušavam na liturgijama da smirim napetost u vezi sa ovim izgredom – kaže Janković.

blank
Fotografija: crkva Prenos moštiju Svetog Nikole Krčedin

Crkva u Krčedinu građena je od 1781. do 1786. godine, trenutno je u fazi obnove, kako bi se sačuvao njen autentični izgled. Status “Spomenika kulture od velikog značaja” dobila je 1972. godine, a kategorisana je 1991. godine. Oštećena vrata koja se nalaze na samom hramu potiču iz 1856. godine. Sveštenik Dragoljub Jovanović kazao je da su delovi oštećenih vrata sakupljeni i predati lokalnom stolaru, koji će ih restaurirati. Prema istorijatu i zapisima koje poseduje crkva u Krčedinu, ovakvo skrnavljenje hrama Svetog Nikole nije se nikada desilo.

– Mi ne osuđujemo čoveka koji je oskrnavio crkvu, osuđujemo njegovo delo. To je hrišćanski – poručio je sveštenik javnosti i vrenicima.

Crkvu Svetog Nikole u Krčedinu obišao je, ovim povodom, i Vladika sremski Vasilije.

Iste večeri, pored crkve u Krčedinu obijena je i kapela na mesnom groblju u Krčedinu. Direktor JKP “Komunalac” Dušan Lemajić za IN Medija kaže da je do provale došlo u noći između 2. i 3. decembra i da je razbijeno staklo na kapeli, ali da ništa nije ukradeno. Prema njegovim rečima ukupna materijalna šteta je oko 5.000 dinara.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *