• Kreni-Promeni predali REM-u peticiju sa više od 200.000 potpisa, zahtev – da rade po zakonu

  Pokret „Kreni-Promeni“ predao je danas Regulatornom telu za elektronske medije (REM) 209.000 potpisa gradjana sa zahtevom da to telo „radi po zakonu“, prenosi agencija Beta. Aktivisti tog pokreta su novinarima ispred sedišta REM-a u Beogradu rekli da ne očekuju da to telo napravi „neki revolucionarni iskorak“, već samo da ispoštuje zakone u Srbiji pri dodeli […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kreni-Promeni predali REM-u peticiju sa više od 200.000 potpisa, zahtev – da rade po zakonu

  Pokret „Kreni-Promeni“ predao je danas Regulatornom telu za elektronske medije (REM) 209.000 potpisa gradjana sa zahtevom da to telo „radi po zakonu“, prenosi agencija Beta.

  Aktivisti tog pokreta su novinarima ispred sedišta REM-a u Beogradu rekli da ne očekuju da to telo napravi „neki revolucionarni iskorak“, već samo da ispoštuje zakone u Srbiji pri dodeli nacionalnih frekvencija.

  Direktor za kampanje pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović rekao je da prema izveštajima REM-a televizije Pink, Hepi i B92, a prema analizama tog pokreta i televizija Prva, „ne poštuju zakon“.

  – One su na neki način prekršile neku vrstu javnog ugovora i zaslužuju da izgube nacionalnu frekvenciju. Smatramo da tim televizijama, ako se nastavi da krše zakon, postoji jedna vrsta simbioze kriminalnog ponašanja medija i vlasti – ocenio je Manojlović.

  Naglasio je da oni ne ulaze u pitanje same dodele nacionalnih frekvencija i ukazao da bi to trebalo da rade stručnjaci.

  -Mi se zalažemo da nikada jedan pokret, ili jedan čovek, ne sme da odlučuje sve u ovoj zemlji. Stručnjaci treba da uzmu elaborate i da odrede. Ono što medjutim mislimo oni koji su kršili ugovor na osnovu koga su dobili nacionalnu frekvenciju, ona njima na osnovu zakona ne bi smela da se dodeli – rekao je Manojlović.

  Aktivista tog pokreta Luka Tripković rekao je da gradjani Srbije osam godina prisustvuju praksi koja je „nezdrava u kulturnom smislu, u smislu medijske kulture i medijskog zdravlja“ jer, kako je istakao, nacionalne frekvencije predstavljaju javno dobro, koje televizije ne bi smele da koriste zarad svog profita.

  – Naš REM uporno ćuti, poslednih osam godina mi imamo zabeleženo medijsko trovanje medijskog prostora. Od 2020. godine ima više od 10.000 zavedenih prekršaja. To kada se sabere, to je prekršaj na manje od jednog sata i REM nije našao za shodno da to uzima u obzir – kazao je Tripković.

  Dvadesetak aktivista tog pokreta, koji su se okupili na Trgu Nikole Pašića, držali su veliki transparent na kome je pisalo „Kultura nije na prodaju“, kao i manje transparente sa natpisom „Prodaja nije opcija“.

  Na Trgu Nikole Pašića, nedaleko od samog skupa, nalazilo se i nekoliko policajaca u uniformama.

  Naslovna fotografija: agencija Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija