• Kreni-Promeni: Prikupljeni potpisi za zabranu eksploatacije litijuma i bora

  Više od 32.000 građana potpisalo je narodnu inicijativu za trajnom zabranom istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije, koju su inicirali pokreti SEOS i Kreni-Promeni. – Važno je istaći da su potpisi prikupljeni za 20 dana, iako je zakonski predviđen rok od 90 dana, a uz brojne opstrukcije i probleme sa overivačima, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kreni-Promeni: Prikupljeni potpisi za zabranu eksploatacije litijuma i bora

  Više od 32.000 građana potpisalo je narodnu inicijativu za trajnom zabranom istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije, koju su inicirali pokreti SEOS i Kreni-Promeni.

  – Važno je istaći da su potpisi prikupljeni za 20 dana, iako je zakonski predviđen rok od 90 dana, a uz brojne opstrukcije i probleme sa overivačima, ovo predstavlja istinski uspeh i moć građana – naveo je u saopštenju pokret Kreni-Promeni

  Oni su izrazili očekivanje da će Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu biti usvojen u novom sazivu Skupštine.

  – Očekujemo da time bude stavljena tačka na dolazak Rio Tinta ili bilo koje druge rudarske kompanije u Srbiju. Za svaku odluku i potez skupštine i donosioca odluka imamo naredni korak – naglašava se u saopštenju.

  Fotografija: Marcin Wichary via Openverse, Rio Tinto rudnik bora, SAD

  Kreni-Promeni dodaje da je iza predloga za trajnom zabranom istraživanja i eksploatacije litijuma i bora stalo više od 50 naučnika, profesora i akademika, kao i da je zvaničan stav SANU da se ovakvo rudarenje smatra izuzetno štetnim po Srbiju.

  Naslovna fotografija: Marcin Wichary via Openverse, rudnik Litijuma, SAD
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija