• Kreni promeni: Velika prevara, vraćaju Rio Tinto nakon izbora

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je „apsolutno stavljena tačka“ na istraživanje litijuma i bora u vezi kompanije Rio Tinto i da niko drugi nije tražio istražna prava za tu oblast. Brnabić je rekla novinarima u Beogradu i da Vlada Srbije „ne namerava“ da bilo kojoj drugoj komapniji da „istražna prava“. Ponovila je da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kreni promeni: Velika prevara, vraćaju Rio Tinto nakon izbora

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je „apsolutno stavljena tačka“ na istraživanje litijuma i bora u vezi kompanije Rio Tinto i da niko drugi nije tražio istražna prava za tu oblast.

  Brnabić je rekla novinarima u Beogradu i da Vlada Srbije „ne namerava“ da bilo kojoj drugoj komapniji da „istražna prava“. Ponovila je da je Vlada Srbije ukinula Prostorni plan za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadari i da je ukinuta i Radna grupa, prenosi Nova.rs

  Napomenula je da komapnija Rio Tinto nema više istražna prava.

  – Ne vidim u ovom trenutku kako bi neka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava – rekla je Brnabić.

  Potvrdil je da će kasnije danas razgovorati sa predstavncima udruženja „Ne damo Jadar“.

  Gotovo istovremeno pokret „Kreni promeni“ najavio je nastavak protesta za četvrtak 27. januar od 19 sati ispred zgrade Predsedništva.

  U saopštenju se navodi da Vlada nije učinila na ispravan način poništenje prostornog plana, te da iz pokreta smatraju da se ostavlja mogućnost Rio Tintu da ospori navedeno ukidanje i reaktivira plan, kao i da istovremeno ima bolju poziciju ukoliko tuži Srbiju za naknadu štete.

  Tačno pred prošli protest Vlada je usvojila zahtev i poništila prostorni plan “Jadar” što znači da tehnički Rio Tinto ne može da sprovede izgradnju rudnika na teritoriji Jadra. Ostao je još jedan uslov, a to je uvođenje zakonom zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora (na minimum 20 godina). Istovremeno Vlada nije učinila to na ispravan način, iako smo joj to bukvalno nacrtali i predložili, da prvo sprovede ukidanje pravnog osnova – Rešenje na izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana. – kaže se u saopštenju Kreni promeni.

  Naslovna fotografija: Kreni promeni

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija