• Kroz program „Znanjem do posla“ do željene karijere i bolje budućnosti

  Predstavnicima osnovnih i srednjih škola Mačvanskog i Kolubarskog okruga i iz gradova Sremska Mitrovica, Ruma, predstavljene su usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS) koje se sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“. Partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije trenutno se realizuje u 13 regiona u Srbiji, a osmišljen je tako da kreira što […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kroz program „Znanjem do posla“ do željene karijere i bolje budućnosti

  Predstavnicima osnovnih i srednjih škola Mačvanskog i Kolubarskog okruga i iz gradova Sremska Mitrovica, Ruma, predstavljene su usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS) koje se sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“.

  Partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije trenutno se realizuje u 13 regiona u Srbiji, a osmišljen je tako da kreira što bolje preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja kao i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca.

  Usluge KVIS-a namenjene su mladima od 15 do 30 godina, kao i starijima ukoliko pripadaju teže zapošljivim kategorijama društva, kako bi se unapredile njihove profesionalne veštine i stvorili povoljniji uslovi za brži radni angažman, navodi se u saopštenju.

  Zahvaljujući mreži  partnerskih organizacija, takozvanih brokera, mladi prolaze kroz sveobuhvatan  sistem karijernog vođenja i savetovanja pri čemu ih obučeni karijerni praktičari osnažuju u razumevanjuličnih talenata, informišu o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja ili pak mogućnostima zaposlenja.

  Usluge karijernog vođenja i savetovanja se pružaju u sedam osnovanih Job info centara u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Kruševcu, Požegi, Šapcu i Kragujevcu, kao i osnovnim i srednjim školama u regionima pokrivenim projektom, koji uz čitav program osnaživanja mladih u cilju odgovornog planiranja karijere, u skladu sa interesovanjima organizuje i realne susrete sa poslodavcima i predstavnicima određenih zanimanja u cilju upoznavanja sa konkretnim profesijama.

  Želimo da razbijemo mit da je karijera nešto što imaju samo uspešni poslovni ljudi i da je to jednosmeran proces.Zahvaljujući projektu „Znanjem do posla“, na inovativan, zanimljiv i konkretan način,unapređujemo uslove za brže zapošljavanje mladih i povećavamo njihovu šansu da se uspešno pozicioniraju na tržištu rada i obavljaju posao za koji su zainteresovani. Istovremeno, zahvaljujući holističkom paketu usluga i aktivnosti, želimo da promovišemo i humanije i inkluzivnije društvo koje brine ne samo o budućnosti mladih, već i o teže zapošljivim kategorijama društva. Naročito smo ponosni na preko 3500 učesnikanašeg projekta koji pripadaju kategoriji teško zapošljivih osoba iz osetljivih grupa, poput Roma, mladih iz ruralnih sredina, mladih bez roditeljskog staranja, samohranih roditelja, mladih sa invaliditetom. –  istakla je Jelena Stefanović, lider komponente za karijerno vođenje i savetovanje.

  Predstavnici osnovnih i srednjih škola imali su priliku da prate i panel diskusiju u kojoj su svoja iskustva podelili karijerni praktičari iz Job info centara iz Kragujevca i Šapca kao i predstavnici škola i omladinskog centra koji su već imali priliku da koriste usluge karijernog vođenja i savetovanja. Panelisti su se složili da subrojni izazovi sa kojim se mladi suočavaju, ali da je važnost i značaj usluga karijernog vođenja i savetovanja neupitna,  i da ohrabruje njihov entuzijazam i želja da se neprekidno usavršavaju.

  U realizaciju projekta uloženo je 29 miliona evra, a gotovo 27 000 mladih  je  koristilo usluge karijernog vođenja i savetovanjau proteklih osam godina. Preko 1600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a čak 77% polaznika obuka se zaposlilo. Prepoznavajući značaj umrežavanja, u projekat se uključilo i 250 kompanija kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora, svesni da su kompetentni i obučeni mladi kadrovi budućnost privrede i društva uopšte.

  Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i Agencije za kvalifikacije, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Naslovna: Nikola Milovanović

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]