• Ksenija Pavkov, Tamara Nikčević, Petar Alimpijević i Renata Bađi Ribar dobitnici nagrada NDNV-a

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) Godišnju nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku dodeliće Kseniji Pavkov, a Nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Petru Alimpijevuću, Nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Renata Bađi Ribar (Bágyi Ribár Renáta), a dobitnica Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinarka Tamara Nikčević iz Crne Gore. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ksenija Pavkov, Tamara Nikčević, Petar Alimpijević i Renata Bađi Ribar dobitnici nagrada NDNV-a

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) Godišnju nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku dodeliće Kseniji Pavkov, a Nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Petru Alimpijevuću, Nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Renata Bađi Ribar (Bágyi Ribár Renáta), a dobitnica Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinarka Tamara Nikčević iz Crne Gore.

  Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je Ksenija Pavkov novinarka čije priče imaju očekivanja od građana, ne dodvoraju im se, već ih podstiču na odgovornost u izgradnji slobodnog društva.

  – Posvećeno se bavi diskriminisanima, marginalizovanima, skrajnutima iz društvenih tokova, bilo da su u pitanju eksploatisani strani radnici, izbeglice sa bliskog i dalekog istoka, ili građani Vojvodine koji se iz različitih razloga bore sa vetrenjačama u ostvarivanju svojih ezgistencijalnih ili drugih osnovnih ljudskih prava. Ne pristaje na normalizaciju ponižavajućeg položaja pojedinaca ili grupa koji iz različitih razloga nisu po meri većine ili ne uživaju zaštitu institucija.-  navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

  Dobitnik Nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Petar Alimpijević je izuzetan talentovani mladi novinar koji ima istančan novinarski njuh za važne životne priče običnih malih ljudi, ali i za one priče koje nosioci moći i donosioci odluka pokušavaju da sakriju, ocenili su članovi Komisije.

  – Petrove priče nisu po meri očekivanja publike, one provociraju na reakciju i kritičko promišljanje. –  ističe se u obrazloženju.

  Renata Bađi Ribar kao urednica i voditeljka političke i društvene emisije “U fokusu” i emisije o zdravlju “Medicus” polazi od prava građana da budu istinito, potpuno i pravovremeno informisani.

  – Štiteći javni interes postavlja pitanja relevantnim sagovornicima u ime javnosti. Njen odnos prema sagovornicima je profesionalan. –ocenjuje se u obrazloženju.

  Laureatkinja ovogodišnje Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ Tamara Nikčević je crnogorska novinarka, jedna od najboljih intervjuerki i politička komentatorka, ali i svedok toga koliko je novinarstvo na eksjugoslovenskom prostoru opasna profesija.

  – Izložena najgrubljim uvredama, pa čak i fizičkim napadima, ipak nikad nije posustala niti odustala od etike profesije. Naprotiv, oštro se i nepokolebljivo obračunava sa protagonistima politike jednoumlja, bilo da su u pitanju politički, crkveni ili neki drugi moćnici, odnosno “svete krave” ne samo crnogorskog nego i društava u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i sa njihovim još moćnijim mentorima, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada. –  navodi se u obrazloženju.

  O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina