• Kuća ljudskih prava pozvala nadležne da reaguju na nasilje u školama

  Mreža organizacija civilnog društva „Kuća ljudskih prava“ pozvala je nadležne institucije i stručnu javnost da reaguje na nasilje koje se događa u osnovnim i srednjim školama, a očekuju da saopšte plan prevencije za socijalno nepoželjno ponašanje dece i vršnjačko nasilje. U saopštenju su podsetili da su pre nekoliko dana mediji objavili vest o slučaju osnovne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kuća ljudskih prava pozvala nadležne da reaguju na nasilje u školama

  Mreža organizacija civilnog društva „Kuća ljudskih prava“ pozvala je nadležne institucije i stručnu javnost da reaguje na nasilje koje se događa u osnovnim i srednjim školama, a očekuju da saopšte plan prevencije za socijalno nepoželjno ponašanje dece i vršnjačko nasilje.

  U saopštenju su podsetili da su pre nekoliko dana mediji objavili vest o slučaju osnovne škole „Knez Sima Marković“ iz Barajeva u kojoj čitavo odeljenje šestog razreda nedeljama nije pohađalo nastavu zbog nasilničkog ponašanja njihovog vršnjaka.

  Takođe, na društvenim mrežama je nedavno objavljen snimak ozbiljnog fizičkog napada na učenika srednje škole u Sremskoj Mitrovici na samo 100 metara od školskog dvorišta. Povrh toga je pre šest dana u Niškoj Banji trinaestogodišnjeg učenika vršnjak ubio kuhinjskim nožem.

  Organizacije okupljene u Kući ljudskih prava zahtevaju od nadležnih hitnu reakciju povodom ovih događaja kao i smatramo da je odgovornost institucija ključna, i da se ignorisanjem nasilja ono legitimiše kao vrednost našeg društva čije su posledice fatalne, a koje su nažalost postale naša svakodnevnica. – naveli su u saopštenju.

  Dodali su da je nedavno sprovedena analiza o radu školskih Timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pokazala je da je ovaj mehanizam nedovoljno efikasan, da se njegove nadležnosti jasno ne komuniciraju kao i da ne postoji dovoljno transparentno izveštavanje o rezultatima rada ovih timova.

  Posebno apelujemo na tužilaštvo da u istragama ispita sve moguće motive nasilja, uzimajući u obzir i mržnju zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.Kako pozivanje na stručnost i profesionalnost u postupanju nadležnih u slučajevima vršnjačkog nasilja u prethodnih pet meseci nije dalo rezultate, ovom prilikom ih pozivamo na ljudskost i odgovornost. – naveli su iz Kuće ljudskih prava.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]