• Legendarni nastavnik fizike Jovan Polovina dobio svoj plato

  Inđija je dobila plato Jovana Polovine, legendarnog nastavnika fizike, osnivača i trenera Streljačke družine “Mladost”. Legendarni nastavnik “Čika Joca” preminuo je 2015. godine a ovih dana bez najave osvanula je tabla “Plato Jovana Polovine” nadomak škole “Petar Kočić” u kojoj je predavao od 1959. do 2003. godine. Inicijativa je potekla od nekadašnjih učenika kojima je predavao a u znak zahvalnosti za njegov pedagoški rad u nastavi a i van nje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Legendarni nastavnik fizike Jovan Polovina dobio svoj plato

  Ideja za imenovannje platoa po poznatom inđijskom nastavniku Jovanu Polovini potekla je od učenika koji su kontaktirali školu “Petar Kočić” u Inđiji kako bi se ideja sprovela u delo.

  -Pre dve godine javili su se nekadašnji učenici škole sa idejom da plato u blizini ponese ime Jovana Polovine, nastavnika koji je od početka radnog veka do penzije predavao u našoj školi. Učenici su kao razlog naveli izuzetan doprinos njega kao nastavnika ali i ikao prijatelja koji im je u najtzežim trenucima bio dostupan za savet I pomoć. Znajući kakav je čovek bio Čika Joca ovaj predlog smo dali na nastavničko veće i on je jednoglasno usvojen – kaže za IN Medija direktorica škole “Petar Kočić” Svetlana Pešut.

  Pešut ističe da se inicijativa nije našla pred čelnicima opštine i da su tablu postavili pre odobrenja i zvaničnog odgovora lokalne samouprave ali da se nada da ta table ne može smetati bilo kome.

  Jovanu Polovini u čast, ova škola će na rođendan 22. Marta posvetiti deo programa upravo ovom legendarnom nastavniku kako bi učenike upoznala sa likom i delom voljenog nastavnika.

  Zahvalnost za njegov pedagoški rad ovomomiljenom nastavniku učenici su iskazali i za njegovog života kada su 2012. godine podigli nadgrobni spomenik. “Čika Joca” je tada rekao da je oduvek uvažavao i voleo svoje đake-

  -A mangupi ostaju mangupi rekao je tada Polovina.

  Jovan Polovina rođen je 28.avgusta 1934. godine u Krušedolskom Prnjavoru, osnovnu školu završio je u rodnom selu a Gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Po završenoj Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu. na grupi za matematiku, fiziku i hemiju, 1959 zapošljava se u OŠ Petar Kočić u Inđiji. Čika Joca je izveo 42 generacije osnovaca i na mestu nastavnika fizike.

  U streljački sport je ušao 1966. kada je, kao nastavnik fizike, pokrenuo u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Inđiji” streljačku sekciju sa puškama pozajmljenim od streljačkog kluba iz Sremskih Karlovaca. Sekcija je 1971. prerasla u Streljački klub Mladost a Jovan Polovina je bio prvi trener i na toj funkciji je, kao volonter, ostao sve do smrti. Iz trenerske škole čika Joce izašlo je mnogo istaknutih strelaca koji su osvojili veliki broj titula na takmičenjima u Vojvodini, Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, između ostalog i ekipnu titule juniorskih šampiona Jugoslavije malokalibarskom puškom. Streljački klub Mladost je i danas, na osnovu velikog broja ekipnih i pojedinačnih medalja, visoko kotiran na rang listi klubova Srbije, u čemu najviše zasluga imao upravo Jovan Polovina.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija