• Lidl i Farmina među nosiocima privrede Sremskog okruga

  Prema podacima Privredne komore Vojvodine, u Sremskom okrugu je tokom 2021. godine poslovalo 4.274 preduzeća i 11.073 preduzetnika, uz njihov blagi rast u odnosu na godinu dana ranije, ali i na 2019. godinu, koja nije bila opterećena pandemijskim izazovima.   Po bruto dodatoj vrednosti, najveći udeo u Sremskom okrugu kreiran je u delatnostima rudarstva, snabdevanja gasom, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Lidl i Farmina među nosiocima privrede Sremskog okruga

  Prema podacima Privredne komore Vojvodine, u Sremskom okrugu je tokom 2021. godine poslovalo 4.274 preduzeća i 11.073 preduzetnika, uz njihov blagi rast u odnosu na godinu dana ranije, ali i na 2019. godinu, koja nije bila opterećena pandemijskim izazovima.  

  Po bruto dodatoj vrednosti, najveći udeo u Sremskom okrugu kreiran je u delatnostima rudarstva, snabdevanja gasom, vodom i prerađivačkoj industriji (35,9 odsto), dok su trgovina na veliko i malo i usluge smeštaja obuhvatile oko 21,1 odsto.

  Tek na trećem mestu su poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa 14,7 odsto, što samo potvrđuje geografsku i privrednu različitost ovog od ostalih vojvođanskih okruga.

  Međutim, po jednom podatku Sremski okrug prednjači u odnosu na ostatak Vojvodine, a na nivou Srbije nalazi se iza Beogradskog i Zlatiborskog okruga. Naime, vrednost izvedenih građevinskih radova u Sremskom okrugu tokom 2021. godine dosegla je impozantnih 54,77 milijardi dinara, što govori u prilog i uzletu građevinskog sektora u ovoj geografsko-administrativnoj celini.

  Kada se pogleda struktura najuspešnijih preduzeća u Sremskom okrugu po dobiti ostvarenoj u 2021. godini, na osnovu godišnjih finansijskih izveštaja kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall, iznenađujuća je njihova raznovrsnost po delatnostima.

  Na prvom mestu po dobiti u poslednjoj godini za koju postoje podneti rezultati bila je kompanija Farmina Pet Foods iz Inđije, sa 4,88 milijardi dinara. Na drugom mestu je predstavništvo nemačkog trgovinskog lanca Lidl u Srbiji, sa sedištem u Novoj Pazovi, a treći je Metalfer iz Sremske Mitrovice.

  Situacija je nešto drugačija kada se pogleda lista najuspešnijih po prihodima, odnosno obimu ukupnog prometa.

  Na prvom mestu po ovom osnovu je upravo Lidl, što govori u prilog o njegovoj veličini, ali i mnogim redovnim obavezama zbog kojih se ne nalazi više na listi po dobiti. Sa 2.935 zaposlenih Lidl je i najveći poslodavac u Sremskom okrugu.

  Ovaj okrug je tokom posmatranog perioda imao 95.243 zaposlenih lica, uz stopu nezaposlenosti 9,9 odsto, što je više od republičkog proseka.

  Izvor: Biznis.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem

  Hapšenja zbog sumnje da su prodavali drogu

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa novosadskom policijom uhapsili su, u odvojenim akcijama dve osobe koje se sumnjiče za krivično delo neovlašćena […]