Lidl i Farmina među nosiocima privrede Sremskog okruga

Prema podacima Privredne komore Vojvodine, u Sremskom okrugu je tokom 2021. godine poslovalo 4.274 preduzeća i 11.073 preduzetnika, uz njihov blagi rast u odnosu na godinu dana ranije, ali i na 2019. godinu, koja nije bila opterećena pandemijskim izazovima.   Po bruto dodatoj vrednosti, najveći udeo u Sremskom okrugu kreiran je u delatnostima rudarstva, snabdevanja gasom, […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Lidl i Farmina među nosiocima privrede Sremskog okruga

Prema podacima Privredne komore Vojvodine, u Sremskom okrugu je tokom 2021. godine poslovalo 4.274 preduzeća i 11.073 preduzetnika, uz njihov blagi rast u odnosu na godinu dana ranije, ali i na 2019. godinu, koja nije bila opterećena pandemijskim izazovima.  

Po bruto dodatoj vrednosti, najveći udeo u Sremskom okrugu kreiran je u delatnostima rudarstva, snabdevanja gasom, vodom i prerađivačkoj industriji (35,9 odsto), dok su trgovina na veliko i malo i usluge smeštaja obuhvatile oko 21,1 odsto.

Tek na trećem mestu su poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa 14,7 odsto, što samo potvrđuje geografsku i privrednu različitost ovog od ostalih vojvođanskih okruga.

Međutim, po jednom podatku Sremski okrug prednjači u odnosu na ostatak Vojvodine, a na nivou Srbije nalazi se iza Beogradskog i Zlatiborskog okruga. Naime, vrednost izvedenih građevinskih radova u Sremskom okrugu tokom 2021. godine dosegla je impozantnih 54,77 milijardi dinara, što govori u prilog i uzletu građevinskog sektora u ovoj geografsko-administrativnoj celini.

Kada se pogleda struktura najuspešnijih preduzeća u Sremskom okrugu po dobiti ostvarenoj u 2021. godini, na osnovu godišnjih finansijskih izveštaja kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall, iznenađujuća je njihova raznovrsnost po delatnostima.

Na prvom mestu po dobiti u poslednjoj godini za koju postoje podneti rezultati bila je kompanija Farmina Pet Foods iz Inđije, sa 4,88 milijardi dinara. Na drugom mestu je predstavništvo nemačkog trgovinskog lanca Lidl u Srbiji, sa sedištem u Novoj Pazovi, a treći je Metalfer iz Sremske Mitrovice.

Situacija je nešto drugačija kada se pogleda lista najuspešnijih po prihodima, odnosno obimu ukupnog prometa.

Na prvom mestu po ovom osnovu je upravo Lidl, što govori u prilog o njegovoj veličini, ali i mnogim redovnim obavezama zbog kojih se ne nalazi više na listi po dobiti. Sa 2.935 zaposlenih Lidl je i najveći poslodavac u Sremskom okrugu.

Ovaj okrug je tokom posmatranog perioda imao 95.243 zaposlenih lica, uz stopu nezaposlenosti 9,9 odsto, što je više od republičkog proseka.

Izvor: Biznis.rs

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]