• #lightacandle: Zapalite sveću pored prozora večeras u 8

  Danas je Svetski dan prevencije suicida. Simboličnom akcijom #lightacandle – paljenjem sveća pored prozora, večeras u 20 časova, širom sveta biće poslata poruka u znak sećanja na sve one koji su izgubili život, piše portal eKlinika. Na samoubistvo se, po oceni stručnjaka, najčešće odlučuju osobe koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem i poremećajima ponašanja, a […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  #lightacandle: Zapalite sveću pored prozora večeras u 8

  Danas je Svetski dan prevencije suicida.

  Simboličnom akcijom #lightacandle – paljenjem sveća pored prozora, večeras u 20 časova, širom sveta biće poslata poruka u znak sećanja na sve one koji su izgubili život, piše portal eKlinika.

  Na samoubistvo se, po oceni stručnjaka, najčešće odlučuju osobe koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem i poremećajima ponašanja, a jedan od najjačih „trigera“ (okidača) jeste povišen nivo stresa sa kojim se osobe svih strarosnih doba i zdravstvenog stanja sve teže bore. Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatak da u svetu svakih 40 sekundi neko sebi oduzme život, godišnje samoubistvo izvrši oko milion, a oko 30 miliona osoba pokuša da to učini.

  Oko 1.000 osoba u Srbiji godišnje oduzme sebi život

  U prvih devet meseci 2019. godine, prema okvirnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, samoubistvo su u našoj zemlji izvršile 792 osobe. U 2018. godini, po evidenciji Republičkog zavoda za statistiku, od suicida je stradalo 949 osoba, u 2017. je broj zabeleženih samoubistava bio 1.005 , a u 2016. godini život su sebi oduzele 962 osobe. Iz ovih podataka bi se mogao steći utisak da broj samoubistava u Srbiji opada, a treba naglasiti da podaci za 2020. godinu još uvek nisu objavljeni, iako će zbog pandemije sigurno biti interesantno i indikativno razmotriti zvanične brojke. O posledicama po mentalno zdravlje, saglasna je struka, tek će se polemisati i donositi zaključci, mada je prva velika svetska studija objavljena u časopisu The Lancet iznela podatke da globalno gledano nije došlo do značajnije stope povećanja pokušaja slučaja suicida.

  Prosečno, u našem regionu, uključujući sve države koje su činile nekadašnju Jugoslaviju, godišnje život na ovaj način izgubi oko 2.800 osoba – najviše u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Crnoj Gori, Makedoniji i na teritoriji Bosne i Hercegovine.

  Izvor: eKlinika
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija