Lihvar Nemanje Ćeranića pobednik na FEST-u

Categories KULTURAPosted on

Film „Lihvar“ reditelja Nemanje Ćeranića osvojio je prestižnu nagradu dnevnog lista Politika „Milutin Čolić“ na ovogodišnjem filmskom festivalu FEST.

Ovo je debitantski film mladog Inđijskog reditelja Nemanje Ćeranića i njegovog rođenog brata Aljoše Ćeranića direktora filma i njihovo prvo pojavljivanje na FEST-u.

Žiri u sastavu; Dubravka Lakić filmska kritičarka, Goran Radovanović reditelj i Mladen Đorđević producent, doneli su odluku da nagradu „Milutin Čolić“ dodeli filmu “Lihvar“. Inače ova nagrada ustanovljena je u čast osnivača FEST-a Milutina Čolića, a dodeljuje ga žiri čiji sastav određuje dnevni list „Politika“.

Žiri je nagradu dodelio “za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame, sa veštim korišćenjem rešenja koja spadaju u domen autorskog filma”. U nastavku obrazloženja stoji: „Kao sveže i inovativne elemente žiri je prepoznao i izuzetan rad sa glumcima naturščicima, angažovano posmatranje društvenih problema i smeštanje radnje i celokupne produkcije izvan glavnog grada – u funkciji demetropolizacije srpske kinematografije.“

Nemanja Ćeranić, reditelj filma „Lihvar”, zahvalio se FEST-u žiriju jer je „prepoznao trud i energiju, koja dolazi isključivo iz ljubavi prema filmu”. Mladi reditelj zahvalio se i ekipi koja je radila film u teškim uslovima, kao i opštini Inđija koja je podržala ovaj projekat.

Lihvar prvi iz Inđije na fest-u

Uspeh braće Ćeranić na najprestižnijem filmskom festivalu u našoj zemlji ostaće upisan u filmskim hronikama Inđije zlatnim slovima budući da su prvi Inđinčani koji su ne samo osvojili nagradu nego i uopšte učestvovali na FEST-u.

Autor: Nenad Babić

Naslovna (privatna arhiva (Branko Vidaković Čombe)

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *