• Inđija opština sa najvećim ulaganjima u porodicu, tvrdi vlast

  Na prvoj konferenciji ”Naša porodica –Srbija” koju je organizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opštinu Inđija predstavljale su direktorica Centra za Socijalni rad Željka Godić Avramović i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ivana Babin. Lokalna samouprava prenela je ovu vest uz podsećanje da Inđija predstavlja jednu od opština koja najviše ulaže u porodicu. Proverili […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija opština sa najvećim ulaganjima u porodicu, tvrdi vlast

  Na prvoj konferenciji ”Naša porodica –Srbija” koju je organizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opštinu Inđija predstavljale su direktorica Centra za Socijalni rad Željka Godić Avramović i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ivana Babin. Lokalna samouprava prenela je ovu vest uz podsećanje da Inđija predstavlja jednu od opština koja najviše ulaže u porodicu. Proverili smo istinitost tvrdnji.

  Lokalna samouprava pohvalila se da je jedna od opština koja “najviše ulaže u instituciju porodice”. Primera radi odnos prema deci i porodici u februaru 2022. godine iskazan je tako što je planom javnih nabavki Opštine Inđija za 2022. godinu koju je potpisao predsednik opštine Inđija Vladimir Gak predviđeno da čelnici lokalne samouprave pojedu, popiju i potroše u hotelima 17.220.000 dinara (sedamnaest miliona i dvestotine dvadeset hiljada dinara).

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/172-miliona-dinara-za-hotele-i-restorane-za-celnike-opstine-indjija/

  Planom javnih nabavki u istom periodu predviđeno je između ostalog, i 100.000 dinara za nabavku novogodišnjih paketića za decu, što znači da je predsednik opštine Inđija sa čelnicima planirao da u jednoj godini pojede i popije “dečijih novogodišnjih paketiča” za naredne 172 godine, ili kompletan budžet za gotovo tri godine “pomoć u kući za odrasla i starija lica”.

  Prošle kao i ove godine je budžetom opredeljeno svega 500.000 dinara za romske porodice, što znači da je 5 puta manje novca uloženo u romsku populaciju nego održavanje gradskog bazena u Inđiji za koji je izdvojeno 2,5 miliona dinara.

  Takođe, godinama unazad se budžetom planira i ne realizuje izgeadnja i adaptacija vrtića po naseljenim mestima Inđijske opštine. Primera radiiako su u budžetu opštine Inđija za 2022. godinu predviđena sredstva za „projekat izgradenje vrtića u Jarkovcima“ u iznosu od milion dinara, od prošle godine ugašena je grupa u ovom naseljenom mestu Inđijske opštine. O novim prostorijama škole i vrtića u Jarkovcima obećanja su data i decembra 2019. godine, a samo godinu i po nakon obećanja potpuno je ugašen vrtić zbog nedostatka dece.

  Javni prevoz takođe je jedan od stalnih i nikad rešenih problema, te deca koja putuju u školu iz naseljenih mesta opštine Inđija, kao i njihovi roditelji, neretko ostaju bez prevoza zbog izostanaka autobusa javnog prevoznika “Lasta”. Roditelji i đaci se dovijaju na razne načine kako bi deca na vreme došla u školu i vratila se. U svrhe javnog prevoza u 2023. godinei opredeljeno je 168,8 miliona dinara.

  Celo jedno selo je punih dva meseca pri tropskim temperaturama prošlog leta bilo bez vode i bez objašnjenja o razlozima prekida vodosnabdevanja. A kada im je predsednik opšrine Vladimir Gak objasnio da vodu nemaju jer hlade lubenice, Krčedinci su objasnili lokalnoj vlasti kroz višednevne blokade koliko im je važna porodica i deca. Obećani dodatni bunar za vodosnabdevanje koji je trebao biti izgrađen u oktobtu 2022. godine nije do aprila 2023. urađen.

  Osim toga, predsednik opštine Vladimir Gak tužio je 15 građana Inđije koji su u komentarima na društvenim mrežama reagovali burno na vest da se plafon vrtića Neven obrušio na decu koja su u tom trenutku spavala.

  Studentske stipendije u iznosu od 25,5 miliona, pokloni vukovcima 5 miliona, pokloni za učenike sportiste od 1,2 su za 12,7 miliona dinara manje ulaganja nego u reflektore na stadionu FK Inđija za koje je izdvojeno 44 miliona dinara.

  Postavka dečijih mobilijara u parkovima Inđije čeka na realizaciju punih 8 godina, iako je svake godine planirano i do 20 miliona dinara za ove namene. Deca i dalje čekaju da stignu na red njihove potrebe.

  Lokalna samouprava je posebno istakla finansiranje “vantelesne oplodnje” za koju je u 2023. Godini opredelila 4,5 miliona dinara što je za pola miliona manje od planiranih davanja za reklamiranje lokalne samouprave.

  Statistika o porodici i deci istovremeno potvrđuje da u sagledavanju stanja lokalne samouprave i stvarnog stanja postoje neslaganja, Inđiju je za samo godinu dana napostilo 40 mališana sa svojim porodicama koji su se trajno odselili u inostranstvo. Ovo su podaci koje je za IN Medija iznelo Odeljenje društvenih delatnosti opštine Inđija.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/u-poslednjih-godinu-dana-iz-indjije-u-inostranstvo-odselilo-se-40-dece-sa-porodicama/

  I pored ovih činjenica lokalna samouprava pohvalila se da “naša opština primenjuje brojne mere podrške porodici kao što su besplatan vrtić za sve mališane, finansiranje vantelesne oplodnje, najviše stipendije za studente, besplatan prevoz za đake, besplatni udžbenici i drugo, i zato predstavlja jednu od opština sa najvećim ulaganjima u instituciju porodice.”

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija