• Mali: Minimalac 40.000 dinara, povećanje penzija od novembra

  Ministar finansija Siniša Mali kazao je da će vlada učiniti sve što je neophodno da od 1. januara minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 35.000 dinara na 40.000 dinara i najavio da će penzioneri prvo uvećanje primanja, od ukupno dva, imati 1. novembra od devet odsto. -Kada je minimalna zarada u pitanju, mislim da jeste […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mali: Minimalac 40.000 dinara, povećanje penzija od novembra

  Ministar finansija Siniša Mali kazao je da će vlada učiniti sve što je neophodno da od 1. januara minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 35.000 dinara na 40.000 dinara i najavio da će penzioneri prvo uvećanje primanja, od ukupno dva, imati 1. novembra od devet odsto.

  -Kada je minimalna zarada u pitanju, mislim da jeste realno da bude 40.000 dinara. Od 15. avgusta će razgovarati poslodavci i predstavnici sindikata, ako se dogovore dobro je, ukoliko ne, od 1. septembra razgovaraćemo i mi sa njima“, rekao je Mali Tanjugu na pitanje da li postoje finansijske mogućnosti da minimalac dostigne 40.000 dinara. – reko je Mali za Tanjug.

  On je podsetio da je rok do 15. septembra da se definiše iznos minimalne zarade za sledeću godinu.

  -Nama je namera da idemo na dvocifreno povećanje minimalne zarade, pod uslovom da se poslodavci i sindikati dogovore, da to po prvi put bude zarada od 40.000 dinara – istakao je Mali.

  Napomenuo je da će to povećanje „pogurati“ i ostale plate i otvoriti veoma veliku „rupu“ kod poslodavaca, zbog čega će država teret tog povećanja preuzeti na sebe.

  -Mi ćemo izaći sa predlogom da taj iznos koji bi poslodavci dali za povećanje minimalne zarade radnicima opet pokrije država kroz povećanje neoporezivog dela dohotka i kroz smanjivanje nekih doprinosa. O tome ćemo još razgovarati sa njima, tako da poslodavce to ništa ne košta, a da korist imaju zaposleni u Srbiji – objasnio je Mali.

  Ocenio je da je jedini pristup u uslovima krize i rasta inflacije da se minimalac poveća iznad stope inflacije, tako da zaposleni dobiju veća primanja u realnom iznosu.

  Mali je naglasio da se za jesen, osim toga, planira i paket povećanja plata u javnom sektoru koje će, takođe, biti dvocifreno i povećanja penzija.

  -Imaćemo povećanje penzija od (ukupno) 19,1 odsto naredne godine u odnosu na ovu, s tim što će od 1. novembra ove godine biti povećane za devet odsto, a od 1. januar dodatnih 11,2 odsto, što je ukupno 19,1 odsto. To ne može da se sabira, nego se množe dve cifre. Dakle, na prosečnu penziju to nam je povećanje za 2023. u odnosu na 2022. od 19,1 odsto – napomenuo je Mali.

  Ministar je naveo da će sa planiranim povećanjem minimalca i plata u javnom sektoru naredne godine, prosečna plata iznositi 710 evra, a u drugoj polovini 2023. i veća.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija