• Mali: Minimalac nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom, izjednačavanje nije zakonska obaveza

  Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom, i da njihovo izjednjačavanje nije zakonska obaveza. On je tako odgovorio na pitanje N1 zašto ni pet godina nakon što je obećao da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom to nije učinjeno. Pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mali: Minimalac nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom, izjednačavanje nije zakonska obaveza

  Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom, i da njihovo izjednjačavanje nije zakonska obaveza.

  On je tako odgovorio na pitanje N1 zašto ni pet godina nakon što je obećao da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom to nije učinjeno.

  Pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, u kojima učestvuju predstavnici više ministarstava u Vladi Srbije, sindikata i poslodavaca, počeli su nedavno. Prvi krug završen je bez konkretnog dogovora o visini minimalne zarade, a pregovori će biti nastavljeni sutra.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/bez-dogovora-o-minimalcu-od-ministarstva-se-trazi-objasnjenje-za-nema-razloga-za-povecanje/

  Predstavnik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Ristić izjavio je u sredu da sindikati ne odustaju od izjednačavanja minimalne cene rada sa minimalnom potrošačkom korpom, a to su, kako je rekao, ranije obećavali i predstavnici vlasti.

  Taj zahtev o izjednačavanju je sindikat uputio još 2018. godine, dogovor je bio da se to ostvari u naredne tri godine. I predstavnici vlade su bili za to. Jedan takav zahtev je bio logičan, jer minimalna zarada mora da obezbedi egzistencijalni i socijalni minimum zaposlenog i njegove porodice. – rekao je Ristić za N1.

   Sindikati su, dodaje, očekivali da se to desi ako ne za tri, a ono za četiri ili pet godina.

  Inače, pre nego što su pregovori i počeli, predsednik Srbije, kojem to nije u nadležnosti, najavio je da će novi minimalac biti 400 evra. Trenutni minimalac je 40.000 dinara.

  Izvor: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Beograd prodao udeo u Lasti?

  Paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat je danas na Beogradskoj berzi za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona […]