• Mazinjanin: Strategija kontrole kovid propusnica nije za javnost

    Od subote 23. oktobra od 22 časa uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. Kovid propusnice neće imati fotografije, nego će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu. Odlučeno je da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp BlueSky
    Mazinjanin: Strategija kontrole kovid propusnica nije za javnost

    Od subote 23. oktobra od 22 časa uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. Kovid propusnice neće imati fotografije, nego će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu. Odlučeno je da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinom koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

    Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana, piše u vladinom saopštenju.

    Prema odluci Vlade Republike Srbije ovog vikenda komunalna inspekcija Opštine Inđija biće na terenu u kontroli pridržavanja propisanih mera – kaže za IN Medija Branislav Mazinjanin načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, a o strategiji i načinu kontrole kazao je da je to tajna. Upitan da li će uz inspektore u pratnji ići i policija uzvratio je pitanjem

    Da li bi ste Vi išli u kontrolu bez policijske pratnje?

    Način kontrolisanja i primene odluke o kovid propusnicama je, prema njegovim rečima, planiran tako da je svaki vlasnik ugostiteljskog objekta u obavezi da angažuje kovid redara koji će proveravati goste, oni koji nemaju potrebne dokaze odnosno kovid propusnice nakon 22 sata biće zamoljeni da napuste objekat. Inspekcijska kontrola će dolaziti u proveru ali kako i kada ostaje tajna, tvrdi Mazinjanin. Konobari takođe moraju imati kovid propusnicu i zaštitne maske jer su i oni podložni kontroli, za sada je tajna da li će inspektori kontrolisati sve prisutne ili nasumično. Zanimljivost je da, kovid redari u okviru ugostiteljskog objekta nemaju pravo da zatraže kovid propusnicu inspektorima u kontroli.

    – Svi inspektori su vakcinisani – tvrdi Maznjanin

    Na konstataciju novinara zašto se njima treba verovati na reč o izvršenoj vakcinaciji i postoji li taj ko kontroliše inspektore kada je reč o kovid propusnicama, Mazinjanin je kazao da su za to zaduženi sanitarni inspektori. Isto tako nije poznato da li će inspektori imati tehniče mogućnosti da ispitaju validnost sertifikata a još manje kako će kovid redari prepoznati original ili eventualni falsifikat kovid propusnice i da li u tom slučaju sledi propisana mandatna kazna vlasniku objekta i kovid redaru.

    Prema rečima Mazinjanina mandatne kazne za propuste ili oglušivanje o Odluku Vlade kreću se od 5.000 dinara za posetioca koji nema kovid propusnicu do 300.000 dinara za vlasnika ugostiteljskog objekta. Opština Inđija poseduje 3 inspektora, koji bi trebali da obiđu sve ugostiteljske objekte u Inđiji tokom radnog vremena i da izvrše kontrole poštovanja mera, a da li će inđiski inspektori imati pomoć kolega iz drugih mesta takođe je tajna.

    Verica Marinčić (IN Medija)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp BlueSky
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Inđija

    Obustava vodosnabdevanja u Inđiji 21. novembra

    JKP Vodovod i kanalizacija saoptilo je da će u delu Inđije zbog radova na vodovodnoj mreži doći do prekida vodosnabdevanja 21. novembra 2024. godine, u periodu od 9 do 13 časova. […]