• Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

  Pripadnici LGBTQ+ populacije još jedan Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obeležava 17. maja, dočekuju sa poražavajućom statistikom. Verbalno, emocionalno, fizičko pa čak i seksualno nasilje doživelo je čak 59 procenata pripadnika LGBTQ+ populacije u poslednjih godinu dana. Čak 20 odsto doživelo je fizičko nasilje, navodi se u novom godišnjem istraživanju Centra […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

  Pripadnici LGBTQ+ populacije još jedan Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obeležava 17. maja, dočekuju sa poražavajućom statistikom.

  Verbalno, emocionalno, fizičko pa čak i seksualno nasilje doživelo je čak 59 procenata pripadnika LGBTQ+ populacije u poslednjih godinu dana. Čak 20 odsto doživelo je fizičko nasilje, navodi se u novom godišnjem istraživanju Centra za istraživanje i razvoj društa (IDEAS).

  Građani i građanke LGBTI+ orijentacije suočavaju se sa izuzetno visokim nivoom nasilja i diskriminacije, a država i dalje ne ulaže dovoljno napora da se ovakvo stanje promeni.

  „Rezultati istraživanja pokazuju da je nepoverenje LGBTI+ građana i građanki prema državi veoma visoko i na istom nivou kao i 2018. godine. Čak 77% LGBTI+ učesnika i učesnica u istraživanju smatra da vlast uopšte ne vodi računa o položaju LGBTI+ građana i građanki.

  U skladu sa tim, čak 82% LGBTI+ građana i građanki smatra da Srbija nije dobro mesto za život. Na postojanje negativne atmosfere u društvu prema LGBTI+ osobama ukazuje i podatak da se samo 14% LGBTI+ građana i građanki oseća slobodno da izrazi svoj identitet“, navodi se kao zaključak istraživanja.

  LGBT organizacije godinama ukazuju na katastrofalno stanje u društvu, a svoje nezadovoljstvo iskazuju protestnom šetnjom “Parada ponosa“ i ukazuju na značaj donošenja zakona kojim bi se regulisali partnerski odnosi istopolnih parova.

  Prvi konkretan potez u pravcu rešenja dela problema LGBTQ+ populacije povuklo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, predlaganjem Zakona o istopolnim zajednicama, a nedavno zajednici je stigla „šaka u glavu“ direktno od predsednika koji je istakao da neće potpisati zakon čak i ako ga Narodna skupština izglasa.

  Svoju odluku predsednik je pravdao „dužnošću da poštuje ustav“.

  AUTOR: inmedija.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]