• Meta najavljuje mogućnost gašenja Instagrama I Facebooka u Evropi

  Fejsbuk i Instagram mogli bi biti ugašeni širom Evrope, objavila je kompanija Meta u svom godišnjem izveštaju, zbog problema s evropskim propisima koji sprečavaju prenošenje, čuvanje i obradu podataka korisnika iz Evrope na američkim serverima. Kako prenosi Euronews, u svom godišnjem izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze Meta je prošlog četvrtka upozorila […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Meta najavljuje mogućnost gašenja Instagrama I Facebooka u Evropi

  Fejsbuk i Instagram mogli bi biti ugašeni širom Evrope, objavila je kompanija Meta u svom godišnjem izveštaju, zbog problema s evropskim propisima koji sprečavaju prenošenje, čuvanje i obradu podataka korisnika iz Evrope na američkim serverima.

  Kako prenosi Euronews, u svom godišnjem izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir, kompanija ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi. Meta navodi da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa, prenosi Indeks.

  – Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno deljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo uticati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa – rečeno je u izjavi.

  U slučaju da ne bude donesen novi okvir, „verovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram, u Evropi“, rekli su iz Mete.

  Meta je nekada mogla koristiti okvir za prenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prenosa podataka. Ali, u julu 2020. Evropski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Sud je utvrdio da postojeći okvir ne štiti privatnost evropskih građana na odgovarajući način.

  Kao rezultat toga, američke firme bile su ograničene u slanju evropskih korisničkih podataka u SAD i morale su se oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule). EU i SAD rekli su da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma.

  – Osiguravanje novog aranžmana za sigurne transatlantske protoke podataka prioritet je za nas i naše američke partnere – rekao je portparol Evropske komisije za Euronews.

  Pregovori su se intenzivirali proteklih meseci, s raspravama na tehničkom i političkom nivou. To uključuje redovne kontakte između poverenika Reyndersa i njegove koleginice, američke sekretarke za trgovinu Gine Raimondo, dodali su.

  – Ovi pregovori traju neko vreme, s obzirom na složenost pitanja o kojima se raspravlja i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne sigurnosti – kazao je portparol.

  – Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje hiljada kompanija koje su se, poput Fejsbuka, u dobroj veri oslanjale na ove mehanizme za prenos podataka na siguran način – rekao je Nik Kleg, Metin potpredsednik za globalne poslove, pre nekoliko dana.

  – Nemamo apsolutno nikakvu želju i nemamo planove za povlačenje iz Evrope, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanjaju na prenos podataka između Evropske unije i SAD-a za rad na globalnim uslugama – dodao je.

  Naslovna fotografija: Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA