• Metar drva u Inđiji 9000 dinara

  Cena ogrevnog drveta prošle godine bila je do 5.500 dinara po metru kubnom, oni koji se greju na drva ogrev kupuju mnogo pre grejne sezone a ove godine ih je ubrzala najava mogućnosti nestašice struje i prirodnog gasa. Kupce ogrevnog drveta u Inđiji ovih dana iznenadila je cena koja je za 80% viša od prošlogodišnje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Metar drva u Inđiji 9000 dinara

  Cena ogrevnog drveta prošle godine bila je do 5.500 dinara po metru kubnom, oni koji se greju na drva ogrev kupuju mnogo pre grejne sezone a ove godine ih je ubrzala najava mogućnosti nestašice struje i prirodnog gasa. Kupce ogrevnog drveta u Inđiji ovih dana iznenadila je cena koja je za 80% viša od prošlogodišnje 9000 dinara po metru kvadratnom, sa prevozom ukoliko se kupac nalazi u Inđiji.

  Na Inđijskim građarama ovih dana cena drva 9000 dinara, dok su sečena mešana 9.700 dinara (bukovo, grab, cer i bagrem) sa prevozom, paletirano drvo od 1,75m staje 16. 200 dinara a paleta od 1,80 m staje 17.500 dinara. Za one koji se greju na smederevac ili odluče da ove zime kuvaju i greju se na ovaj način metar otpadnog drveta za smederevac košta 11. 500 dinara.

  Peleta na inđijskim građarama za sada nema, naručeno je ali dobavljači ne šalju. Kada je u pitanju ogrevno drvo na građarama za IN Medija kažu da su cene drveta za ogrev podložne promeni i da ne mogu da obećaju da se cena neće menjati u sledećoj nabavci.

  Veliko interesovanje građana i kupovina ogrevnog drveta ove godine je nešto veća nego prethodnih godina za šta prodavci nagađaju da je u pitanju najava nestašice struje i plina.

  Cena metra drva kod prodavaca na ulici su 8.500 dinara po metru ali prema rečima građana koji su se ovih dana raspitivali o cenama, nemaju poverenja u takvu vrstu prodaje jer su imali neprijatna iskustva da im se „zakine“  na količini.

  U Udruženju penzionera Opštine Inđija za IN Medija kažu da ove godine nisu organizovali nabavku ogreva za najstarije sugrađane koja je proteklih godina organizovana preko ovog Udruženja. Pomoć u nabavci ogreva za najstarije bia je podeljena u 8 mesečnih rata kako bi se penzionerima olakšala nabavka i finansiranje.

  Ove godine nismo pravili računicu za nabavku ogreva jer se cene vrtoglavo menjaju, cena koja je danas ne znači da će biti i sutra a mi nismo u mogućnosti da predvidimo u narednih 8 meseci kakva će situacija sa cenama biti. Odlučili smo da ove godine ne nabavljamo ogrev a i da se sada pojave zainteresovani trebalo bi bar mesec – mesec i po dok ne pribavimo sve đto je potrebno pa bi se rate razvukle do iduće godine. – kaže za IN  Medija Nikola Grković predsednik Udruženja penzionera Inđija.

  Oni koji se greju na drva upravo u letnjem periodu nabavljaju ogrev zbog nižih cena ali i toplog vremena koje pogoduje da se drvo dobro osuši, ove godine kažu ne manjka sunca za sušenje drveta ali manjka novca.

  Vršilac dužnosti generalnog direktora Srbijašuma Igor Braunović kazao je za RTS  ene ogreva neopravdano su povećane jer je kubik drveta u Srbijašumama 4.000 dinara dok na stovarištima dostiže cenu od 8.000 dinara.

  On je gostujući na RTS-u dodao da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena. Objasnio je da građani uveliko spremaju ogrev za zimu, da je potražnja znatno veća nego ranijih godina što je poguralo i cene drva i peleta koji su od 30 do 50 odsto skuplji nego lane.

  Podsetio je da je zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta u predstojećoj grejnoj sezoni, Vlada Javno preduzeće Srbijašume proglasila energetskim. To znači da Srbijašume treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente.

  Braunović tvrdi da Srbijašume spremnije nego prethodnih godina dočekuju ovu krizu i naglasio da oni snabdevaju toplane a da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

  – Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja – rekao je Braunović uz napomenu da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

  Naglasio je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara.

  Srbijašume su, prema njegovim rečima, u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika što je za deset odsto više nego što ih sada ima. On je najavio sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom Srbijašume razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom.

  V.Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija