• Mihajlović: Stereotipi o ženama nas vraćaju korak unazad u razvoju društva

    Međunarodni dan žena nastao je iz radničkog pokreta, Ujedinjene nacije su ga priznale kao datum  koji se obeležava svakog osmog marta širom sveta.. Sve je počelo 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, bolju platu i pravo glasa.Godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena.Klara Cetkin je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mihajlović: Stereotipi o ženama nas vraćaju korak unazad u razvoju društva

    Međunarodni dan žena nastao je iz radničkog pokreta, Ujedinjene nacije su ga priznale kao datum  koji se obeležava svakog osmog marta širom sveta..

    Sve je počelo 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, bolju platu i pravo glasa.Godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena.Klara Cetkin je pokrenula inicijativu da se praznik žena ustanovi kao međunarodni praznik, taj predlog je predstavila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu.

    Konferenciji je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja sveta i one su jednoglasno prihvatile predlog.

    Međunarodni Dan žena je prvi put obeležen 1911. godine, u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Zvanična proslava međunarodnog dana žena počela je od trenutka kada su je praznovale sve članice Ujedinjenih nacija.

    Stogodišnjica obeležavanja proslavljena je 2011. Godine, tako da se ovaj dan obeleževa 111. godina, a  prva parola koju su 1996. godine usvojile Ujedinjene nacije bila je „Slavimo prošlost, planiramo budućnost“.

    Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji.Politički koreni dana znače da se organizuju štrajkovi i protesti kako bi se ukazalo na još prisutnu neravnopravnost.Prva proslava Dana žena u Srbiji organizovana je 1914, u  Narodnom domu. 

    Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost u Srbiji Milana Rikanović istakla je da neplaćene kućne poslove uglavnom rade žene i da je to jedan od stereotipa u ovom društvu.

    Suzbijanjem upravo stereotipa, a uz podršku organizacije UN Women i delegacije Evropske unije u Srbiji, baviće se šest organizacija koje su za to dobile 20,2 miliona dinara.

    Nedavno objavljeni indeks rodne ravnopravnosti nam je pokazao da Srbija do pune rodne ravnopravnsti potrebno 59 godina, međutim sa svim donetim zakonima mislim da imamo dobru osnovu da ovaj predviđeni rok dostignemo i ranije, a EU nastavlja da podržava Srbiju na putu pune rodne ravnopravnosti – rekla je Matea Norčić Štamcar zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

    Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena istakla da je ovo važan dan za sve, kao i svaki drugi kada govorimo i borimo se za društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

    Od rođenja živimo u stereotipima, od toga da nismo dovoljno dobre samo zato što smo žene i devojčice, da je ženama mesto u kući, a muškarcima na poslu. Žene su te koje mogu da obezbede stabilnost i odgovornost u vremenu ispred nas i protiv stereotipa se borimo svaki dan, jer nas stereotipi vraćaju korak unazad u razvoju društva – Mihajlović.

    IN Medija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

    Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

    Za vikend promocija programa InfinitUm

    U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]