• Milićević: Objasniti obračunavanje potrošnje prirodnog gasa je kao objasniti račun za struju

  Iako je javno preduzeće „Ingas“ obavestilo svoje potrošače je da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat satima (kWh), za sada u ovom preduzeću nije poznato šta to tačno znači za građane i kako se obračunava. Direktor ovog preduzeća, Zoran Milićević, za IN Medija kaže da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milićević: Objasniti obračunavanje potrošnje prirodnog gasa je kao objasniti račun za struju

  Iako je javno preduzeće „Ingas“ obavestilo svoje potrošače je da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat satima (kWh), za sada u ovom preduzeću nije poznato šta to tačno znači za građane i kako se obračunava. Direktor ovog preduzeća, Zoran Milićević, za IN Medija kaže da još uvek nisu poznati detalji oko obračunavanja ovog energenta a da će, kada to bude poznato, potrošači biti obavešteni pismeno.

  Uz račun za utrošeni prirodni gas za avgust, JP “Ingas” je potrošačima poslao i obaveštenje o promeni načina obračunavanja potrošnje ovog energenta. Naime,  od 1. oktobra potrošnja prirodnog gasa će se umesto dosadašnjg obračunavanja u metrima kubnim, obračunavati u kilovat satima.

  Iako je do primene novog načina obračunavanja ostalo još manje od dve nedelje, nije poznato šta to tačno znači za potrošače i na koji način mogu da prate potrošnju. kaže za IN Medija direktor JP “Ingas” Zoran Milićević.

  -To Vam je isto kao da Vas pitam da mi pojasnite račun za utrošnu električnu energiju. Za sada to izgleda i zvuči neobjašnjivo ali u narednom periodu bićemo obučeni pa i u mogućnosti da objasnimo. Svakako će naši potrošači uz račun dobiti i detaljnije obaveštenje o potrošnji i načinu obračunavanja potrošnje – kaže za naš portal direktor JP “Ingas” Zoran Milićević.

  Ingas je na svom sajtu objavio da je dobio saglasnost Agencije za energetiku na odluku o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje, a u skladu sa odlukom o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje iz ove godine.

  Pomenutom odlukom se tarife za ‘kapacitet’ iskazuju u ‘dinarima/ kWh/dan/godinu’, a tarife za ‘energent’ u ‘dinarima/kWh’“, naveli su iz Ingasa.

  Kako je precizirano, „izmene metodologije posledica su promene načina merenja isporučenog prirodnog gasa i uvođenja kWh umesto m3 kao obračunske veličine isporučene energije u skladu sa uredbom“.

  U sličnom saopštenju iz Srbijagasa istaknuto je da promena u načinu iskazivanja cena prirodnog gasa za javno snabdevanje „neće imati ekonomsko finansijske efekte na visinu tarifa i prosečnih cena“.

  V.Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]