Milićević: Objasniti obračunavanje potrošnje prirodnog gasa je kao objasniti račun za struju

Iako je javno preduzeće „Ingas“ obavestilo svoje potrošače je da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat satima (kWh), za sada u ovom preduzeću nije poznato šta to tačno znači za građane i kako se obračunava. Direktor ovog preduzeća, Zoran Milićević, za IN Medija kaže da […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Milićević: Objasniti obračunavanje potrošnje prirodnog gasa je kao objasniti račun za struju

Iako je javno preduzeće „Ingas“ obavestilo svoje potrošače je da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat satima (kWh), za sada u ovom preduzeću nije poznato šta to tačno znači za građane i kako se obračunava. Direktor ovog preduzeća, Zoran Milićević, za IN Medija kaže da još uvek nisu poznati detalji oko obračunavanja ovog energenta a da će, kada to bude poznato, potrošači biti obavešteni pismeno.

Uz račun za utrošeni prirodni gas za avgust, JP “Ingas” je potrošačima poslao i obaveštenje o promeni načina obračunavanja potrošnje ovog energenta. Naime,  od 1. oktobra potrošnja prirodnog gasa će se umesto dosadašnjg obračunavanja u metrima kubnim, obračunavati u kilovat satima.

Iako je do primene novog načina obračunavanja ostalo još manje od dve nedelje, nije poznato šta to tačno znači za potrošače i na koji način mogu da prate potrošnju. kaže za IN Medija direktor JP “Ingas” Zoran Milićević.

-To Vam je isto kao da Vas pitam da mi pojasnite račun za utrošnu električnu energiju. Za sada to izgleda i zvuči neobjašnjivo ali u narednom periodu bićemo obučeni pa i u mogućnosti da objasnimo. Svakako će naši potrošači uz račun dobiti i detaljnije obaveštenje o potrošnji i načinu obračunavanja potrošnje – kaže za naš portal direktor JP “Ingas” Zoran Milićević.

Ingas je na svom sajtu objavio da je dobio saglasnost Agencije za energetiku na odluku o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje, a u skladu sa odlukom o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje iz ove godine.

Pomenutom odlukom se tarife za ‘kapacitet’ iskazuju u ‘dinarima/ kWh/dan/godinu’, a tarife za ‘energent’ u ‘dinarima/kWh’“, naveli su iz Ingasa.

Kako je precizirano, „izmene metodologije posledica su promene načina merenja isporučenog prirodnog gasa i uvođenja kWh umesto m3 kao obračunske veličine isporučene energije u skladu sa uredbom“.

U sličnom saopštenju iz Srbijagasa istaknuto je da promena u načinu iskazivanja cena prirodnog gasa za javno snabdevanje „neće imati ekonomsko finansijske efekte na visinu tarifa i prosečnih cena“.

V.Marinčić (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Inđija: Novac za kupovinu kuće na selu za još jednu inđijsku porodicu

U Ministarstvu za brigu o selu još jedna porodica iz Inđije potpisala je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom za mlade bračne parove, gde su prisustvovali pomoćnik predsednika inđijske opštine Živan Živanović i direktorka Agencije za ruralni razvoj Ivana Peović-Ševrt, saopštila je lokalna samouprava.

Ješić i Jovanović noćna mora za lokalnu vlast

Nekadašnji predsednik opštine Inđija Goran Ješić i mladi odbornik Strahinja Jovanosvić najveća su „pretnja“ u očima lokalne vlasti na predstojećim lokalnim izborima koji Inđiju očekuju 2024. godine. Nakon rezultata ankete koja je vršena među građanima Inđije lokalna vlast se svim snagama usmerila na diskreditovanje Ješića i Jovanovića.

Krčedinci opet bez vode i objašnjenja

Mesna zajednica Krčedin je na svom Fejsbuk nalogu obavestila meštane o prekidu vodosnabdevanja u periodu od 7 do 17 sati ali nakon isteka predviđenog vremena niko se nije oglasio o razlozima i eventualnim terminima kada će voda doći.

Čortanovci: Meštani priželjkuju zbor građana, Savet Mesne zajednice ćuti

Čortanovčani se ne obaziru na komentar predsednika opštine Inđija da nije realno očekivati povratak železničke stanice tom selu kao i da peticija nije pokrenuta od strane meštana nego od pojedinaca koji su „protiv svega“. Zanemarivši izjave prvog čoveka Inđije pokrenuli su anketu u kojoj se meštani izjašnjavaju o održavanju zbora građana.