• Milioni za inđijske medije bliske naprednjacima

  Sremska televizija je, prema bazi javnih konkursa Birna Srbija i Građanskih inicijativa, u poslednje tri godine iz budžeta dobila 61 miliona dinara. Prema ranijem istraživanju Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE), u Sremu se na konkursima namenjenim medijima pojavljuju produkcija koje su dovođene u vezu sa vlasnikom regionalne Sremske televizije. Pored toga, pokazalo je istraživanje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milioni za inđijske medije bliske naprednjacima

  Sremska televizija je, prema bazi javnih konkursa Birna Srbija i Građanskih inicijativa, u poslednje tri godine iz budžeta dobila 61 miliona dinara.

  Prema ranijem istraživanju Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE), u Sremu se na konkursima namenjenim medijima pojavljuju produkcija koje su dovođene u vezu sa vlasnikom regionalne Sremske televizije. Pored toga, pokazalo je istraživanje VOICE-a, zaposleni u Sremskoj televiziji su članovi komisija koji odlučuju kome će biti dodeljen novac građana namenjen medijima. Vlasnik Sremske televizije je Aleksandar Vinčić.

  Ugovor o prodaji RTV Inđija

  Takođe, u vlasništvu Aleksanda Vinčića je i Radio-televizije Inđija, formalno u vlasništvu njegove sestre Danijele Šuše koja je 2015. godine kupila ovo nekadašnje javno preduzeće za informisanje. Na poslednjem konkursu koji je raspisala opština Inđija, Sremska televizija i RTV Inđija su ukupno dobile blizu deset miliona dinara.

  Nagrada za uređivačku politiku

  Na konkursu koje je raspisala opština Inđija učestvovala je i IN Medija sa projektom koji je podrazumevao tekstove o uspešnim Inđijskim naučnicima, umetnicima, studentima ali je projekat odbijen a novac namenjen javnom interesu je podeljen “podobnim” medijima kao i udruženjeima koja nisu poznati inđijskoj javnosti.

  Nakon poslednjeg konkursa, između ostalog, dodeljeno je 600 hiljada dinara fantomskom udruženju  “Inviktus”, čije je sedište u tzv. “Žutoj zgradi” u lokalu gde je inače smešten salon lepote.

  BIRN: Regionalne televizije bliske vlastima dobile najviše novca

  Kako pokazuje baza javnih konkursa Birna Srbija i Građanskih inicijativa. regionalne televizije čija je uređivačka politika bliska vlastima – RTV Novi Pazar, Novosadska TV, kao i Sremska televizija, za nepune tri godine dobile su najviše sredstava iz budžeta. Prema pravilima o dodeli državne pomoći, pojedinačni mediji ne bi trebalo da dobiju više od 23 miliona dinara u toku tri uzastopne godine, međutim analiza pokazuje da je preko 40 regionalnih televizija premašilo tu granicu.

  Kako se može videti iz baze, od 2019. sve do septembra ove gotovo trećina od 14,7 milijardi dinara za finansiranje projekata otišla je medijima. Rekordni dobitnici su RTV Novi Pazar – 155 miliona, a potom Novosadska TV sa 87 miliona, kao i Sremska televizija koja je, kako smo naveli, dobila 61 milion.

  Regionalna televizija Novi Pazar koja je dobila najviše novca na konkursima za medijske projekte nalazi se u vlasništvu Denisa Mavrića, Muzafera Dragulovčanina, Emira Hadžića i Mulaza Dacića, navodi portal Raskrinkavanje.

  Televizija je privatizovana 2015. godine u postupku javnog nadmetanja, u kome je konkurencija konzorcijumu bio Muhamed Zukorlić, inače brat sada već pokojnog muftije sandžačkog Muamera Zukorlića. Prema pisanju medija, televizija je konzorcijumu tada prodata za 89.350 evra.

  Novosadska TV nalazi se u vlasništvu Aleksandre Martinović, inače vlasnice portala Srbija danas. Martinović je bila i suvlasnica firme Proret (ranije Prointer solutions), čiji je većinski vlasnik bio Slobodan Kvrgić, inače blizak vladajućoj stranci. KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u „Belvilu“ upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena.

  BIRN Srbija, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih organizacija civilnog društva, predstavio je dopunjeno izdanje prve i najobimnije onlajn baze javnih konkursa. Baza omogućava praćenje potrošnje budžetskog novca u sektorima medija i javnog informisanja, kulture i umetnosti, organizacija civilnog društva i omladine.

  U uzorku se nalaze podaci o ukupno 1.657 konkursa od kojih su 20 poništeni a 1.637 su realizovani. Uzorkom su obuhvaćena sva tri nivoa vlasti: 165 lokalnih samouprava, 10 sekretarijata Autonomne Pokrajine Vojvodine i 15 republičkih ministarstava.

  Praćena je potrošnja za 2019. i 2020. godinu, kao i podaci iz 2021. godine, zaključno sa septembrom.

  Naslovna: Pixabay

  Miodrag Blečić ( IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lokalna SNS vlast opet napada novinare IN Medija

  Lokalna vlast reagujući na tekst našeg portala u kom se navodi da se od 11. marta niko nije obratio Sistemu 48, uputila je saopštenje u kom optužuje IN Medija da je „primer manipulacije […]