• Ministarstvo: Afrička kuga svinja biće ove nedelje odjavljena na području 10 opština

  Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su se, na osnovu sprovedenog nadzora, stekli uslovi da afrička kuga svinja, tokom ove nedelje, bude odjavljena na području 10 opština u 28 žarišta. Na sastanku Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS), kojim je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, navedeni su novi podaci […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo: Afrička kuga svinja biće ove nedelje odjavljena na području 10 opština

  Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su se, na osnovu sprovedenog nadzora, stekli uslovi da afrička kuga svinja, tokom ove nedelje, bude odjavljena na području 10 opština u 28 žarišta.

  Na sastanku Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS), kojim je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, navedeni su novi podaci o AKS.

  Prema tim podacima, do sada je ukupno u 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je uginula 2.181.

  U zaraženim gazdinstvima usmrćeno je 30.045 svinja, uz neškodlivo uklanjanje i dezinfekciju gazdinstva, objavilo je Ministarstvo.

  Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja, u skladu sa zakonskim propisima, stekli su se uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

   Prema poslednjem izveštaju na današnjoj sednici Štaba, potvrđeno je prisustvo AKS na jednoj velikoj farmi, ali su zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete sve mere.

   Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i prostorijama u kojima je utvrđen virus, hitno je eutanazirano 796 svinja, a uginule su 302.

   Biosigurnosne mere na farmi su na visokom nivou, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno, čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme, navelo je Ministarstvo.

  Na sednici je usvojeno više zaključaka, među kojima da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije.

  Na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, ta institucija dostaviće konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa veterinarskih službi.

  Izvor: Fonet

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija