• Ministarstvo: Maloprodajne cene benzina i dizela prate kretanja na berzama

  Cene benzina i dizela u Srbiji isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbedjeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni, saopšteno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike. – Cene sirove nafte i derivata na berzama beleže stalni rast, a trenutno se cena […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo: Maloprodajne cene benzina i dizela prate kretanja na berzama

  Cene benzina i dizela u Srbiji isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbedjeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni, saopšteno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike.

  Cene sirove nafte i derivata na berzama beleže stalni rast, a trenutno se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina – navelo je ministarstvo u saopštenju.

  Kako je navedeno do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela, ali to više nije slučaj jer postoji manjak dizela prvenstveno zbog smanjenog snabdevanja iz Rusije, što utiče na rast cena tog goriva.

  Snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji je stabilno, obezbedjene su dovoljne količine energenata, a država je donela i mere kojima se ublažava uticaj kretanja cena na svetskim berzama na domaće tržište, dodaje se u saopštenju.

  Evrodizel je u Srbiji od juče u 15 sati skuplji 11 dinara i litar košta 198 dinara, dok je cena benzina BMB 95 premium ista, 176,05 dinara.

  Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte. To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije, što utiče na rast cena ovog goriva. S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno -ocenio je Ministarstvo, podsećajući na prošlonedeljnu situaciju i kratkotrajno zaustavljanje rasta cena barela nafte. 

  Uredbom je ograničena maksimalna maloprodajna cena goriva, ali koja ne ograničava kompanije da ako nabave energente po povoljnijim uslovima, gorivo mogu prodavati i po nižoj ceni od maksimalne cene propisane Uredbom.

  – Dodatno, ovim propisom cena goriva za poljoprivrednike ograničena je na 179 dinara za litar, čime je obezbeđeno da ima dovoljno energenata za prolećne poljoprivredne radove, po povoljnijim cenama – naglašava Ministarstvo.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Apel roditeljima

  MUP apeluje na roditelјe da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravlјaju lakim električnim […]