• Ministarstvo: Nećemo saopštiti nalaz kontrole zbog akušerskog nasilja da se ne bi omela istraga

  Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je izvršena spoljna kontrola u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, nakon što je porodilji Marici Mihajlović preminula beba.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo: Nećemo saopštiti nalaz kontrole zbog akušerskog nasilja da se ne bi omela istraga
  Foto: Pixabay

  Međutim, kako je saopštilo ministarstvo, ne mogu da saopšte nalaze tog izveštaja kako se ne bi „ometalo vođenje istražnog postupka“.

  Ministarstvo je u saopštenju navelo da Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici vodi istražni postupak protiv okrivljenog lekara zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći, kao i da je istraga proširena u vezi sa postupcima koji su doveli do posledica po oštećenu J. I.

  Izveštaj je dostavljen i Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.

  Podsetili su da je Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice u tom gradu imenovana rešenjem ministarke Danice Grujičić, kao i da je 4. marta izradila izveštaj o slučaju stručnog postupanja i ponašanja prema porodilji Marici Mihajlović.

  U tom izveštaju je, kako je dodalo ministarstvo, sadržan zaključak nadzornika sa mišljenjem o posledici po zdravlje pacijenta sa Predlogom mera za otklanjanje uočenih nedostataka.

  Porodilja Marica Mihajlović iz Šida optužila je doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, koje je dovelo do smrti njene novorođene bebe u januaru ove godine, a obdukcija je pokazala da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

   

  Prijavite akušersko nasilje

   

  Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

  Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

  Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

   

  – Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)

   

  – Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs

   

  – Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs

   

  – Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem