• Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije srušila dron iz pravca Kopaonika ka Raški

  Jedinice Vojske Srbije su oko 17 sati, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, dodaje se. – U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije srušila dron iz pravca Kopaonika ka Raški

  Jedinice Vojske Srbije su oko 17 sati, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, dodaje se.

  U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata. Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata.-  navelo je Ministarstvo odbrane.

   I juče su na području Merdara i u okolini Raške primećeni dronovi koji su osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije. Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi koji su ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, „imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu“, da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

  Miloš Vučević i Nebojša Stefanović, foto: Ministarstvo odbrane

  Vučević je za RTS izjavio da je Vučić, povodom pojave dronova, „izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod kontrolu“, ali da lovci mig-29 nisu podignuti zbog dronova, već da oni „patroliraju našim nebom“.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da su besipilotne letelice snimale „jedan naš položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti, naše dve kasarne“.

   Dodala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao „nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu“.

   – Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letelicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja. – rekla je Brnabić, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.

   Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da su za lovačku avijaciju praktično nedodirljivi mali komercijalni dronovi, jefitni i dostupni na tržištu. Dodao je da bi pojava sofistificiranih dronova sa velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično KFOR.

  Odgovarajući na pitanje da li su dronove možda poslale Kosovske snage bezbednosti, on je naveo da se može nagađati i o nekim paralelnim snagama i policiji.

   – Ako su komercijalni dronovi, mali su i dostupni na tržištu, može da ih koristi bilo koja organizacija koja želi da prikupi informacije.-  naveo je Radić, kao i da se takvi, komercijalni dronovi mnogo koriste sada u ratu u Ukrajini.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: 021.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]