• Ministarstvo prosvete preporučilo fakultetima da ne povećavaju školarine

  Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu, saopštilo je to ministarstvo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo prosvete preporučilo fakultetima da ne povećavaju školarine
  Foto: IN Medija

  Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SКONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SКASSS), a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

  -Vlada Srbije i Ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda. Zato je  Vlada Srbije obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – nadležnih ministarstava, visokoškolskih ustanova, studentskih predstavničkih tela , udruženja studenata i sindikata, sa ciljem da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje će osigurati finansijsku održivost visokoškolskih ustanova.- navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo podseća da se iz budžeta Republike Srbije opredeljuju sredstava za rad i materijalne troškove visokoškolskih ustanova i utvrđuje kvote za  upis studenata čije se studije finansiraju iz budžeta. Pored toga, Ministarstvo u svom saopštenju navodi da obezbeđuje više od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a država će finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao što su Кampus BIO4, zgrade Fakulteta muzičkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Nišu i dr.

  -Ministarstvo prosvete nastaviće da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajući studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova.- zaključuje se u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija