• Mućkalica i paprikaš u Japanu

  Japanska kompanija “Macubara Fuds” (Matsubara Foods, Higaši-ku, grad Fukuoka ) od 20. Jula je počela prodaju gotove srpske hrane „Srpski paprikaš“. Ovaj proizvod će se našao japanskom tržištu povodom obeležavanja 140. godišnjice prijateljstva Srbije i Japana i razvijen je uz podršku Ambasade Republike Srbije u Japanu. U ovom projektu učestvuje i japanac Ćihaja Ojaizu koji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mućkalica i paprikaš u Japanu

  Japanska kompanija “Macubara Fuds” (Matsubara Foods, Higaši-ku, grad Fukuoka ) od 20. Jula je počela prodaju gotove srpske hrane „Srpski paprikaš“. Ovaj proizvod će se našao japanskom tržištu povodom obeležavanja 140. godišnjice prijateljstva Srbije i Japana i razvijen je uz podršku Ambasade Republike Srbije u Japanu. U ovom projektu učestvuje i japanac Ćihaja Ojaizu koji živi u Inđiji, gde je njegova supruga zaposlena kao prevodilac u japanskoj fabrici. On je fasciniran Srbijom pokrenuo sajt na japanskom jeziku na kome predstavlja srpsku kulturu, hranu, umetnost, tradiciju a isto to radi i preko jutjub kanala preko koga promoviše prirodne lepote Srbije.

  Foto: „Srpski paprikaš“ / portal „Moja Srbija“

  Prva srpska hrana u gotovom obliku „mućkalica“ je počela da se prodaje u decembru 2021. godine u Japanu. Ovo kuvano jelo od svinjskog mesa sa roštilja sa paprikom je pomalo neobična za Japance i stvorila je sliku Srbije kao zemlje ukusne paprike i njenog rasprostranjenog korišćenja u ishrani. Još jedan razlog zašto je je srpska hrana privlačna za Japance je što se odlično slaže sa belim pirinčem.

   Nakon što su paketi mućkalice počeli da se prodaju,  ovo jelo se našlo na menijima  restorana i studentskih kafeterija, paprika je još jedan proizvod u gotovom obliku koja se našao na japasnkom tržištu.

  Hrana u gotovom obliku i strana jela postali popularni tokom pandemije

  S obzirom da japanski građani u situaciji kovida veliki deo vremena provode u svojim domovima, povećana je  potražnja za gotovom pakovanom hranom koja se lako može jesti kod kuće. Pored toga, zbog otežane mogućnosti putovanja u inostranstvo raste i popularnost stranih kuhinja..

  Tako je portal na japanskom jeziku „Moja Srbija“,stupio u kontakt sa kompanijom Macubara Fuds iz Fukuoke koja proizvodi gotova(ready to eat) jela sa predlogom da se i neko srpsko jelo uključi u paletu proizvoda, što je dovelo i do iniciranja ovog projekta. Nakon srpske Macubara Fuds planira saradnju i razvoj ukusa dominikanske i angolske kuhinje sa ambasadama ovih zemalja.

  140. godišnjica prijateljstva Srbije i Japana

  2022. godine obeležava se 140 godina od uspostavljanja prijateljskih odnosa Srbije i Japana. Istorija prijateljstva Srbije i Japana je duga i datira od razmene pisama između cara Meiđija i Milana Obrenovića 1882. godine.  U ovoj jubilarnoj godini “Moja Srbija” se nada da će kroz saradnju Ambasade Srbije, kompanija i univerziteta, japanski građani imati priliku još bliže da se upoznaju sa Srbijom i da će se sveukupne razmene dve zemlje produbiti.

  Organizaciju “Moja Srbija” koja promoviše Srbiju u Japanu, čine troje ljudi koji vole Srbiju:

  Tijana, Srpkinja koja već dvadeset godina živi u Japanu i čiji je recept korišćen za gore navedene gotove proizvode srpske hrane, takođe organizuje časove srpske kuhinje u svom domu u Tokiju i ima Jutjub kulinarski kanal kojim nastoji da promoviše srpsku gastronomiju u Japanu. 

  Akiko Кoga, japanski fotograf, koja objavljuje fotografije i video radove koje je poslednjih godina snimila u Srbiji. Pored sopstvenih umetničkih aktivnosti, radi na promociji radova srpskih umetnika u Japanu,  među kojima su i umetnička dela poznatog slikara Milana Tucovića. 

  Japanac Ćihaja Ojaizu se sa porodicom prošle godine preselio iz Japana u Srbiju i preko jutjuba i društvenih mreža  upoznaje Japance sa  prirodnim lepotama Srbije i svakodnevnim životom. Zbog trenutne otežane situacije putovanja usled pandemije ovakve sezonske informacije koje on pruža sa terena su veoma korisne i dragocene.

  V. Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija