• Na današnji dan je prestala da postoji Jugoslavija

  Poslanici Savezne skupštine 4. februara 2003. godine usvojili su i proglasili Ustavnu povelju državne zajednice Srbije i Crne Gore i zakon o njenom sprovođenju, čime je prestala da postoji Savezna Republika Jugoslavija, podseća Danas. Državna Zajednica imala je samo pet ministarstava i to: Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo privrede i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan je prestala da postoji Jugoslavija

  Poslanici Savezne skupštine 4. februara 2003. godine usvojili su i proglasili Ustavnu povelju državne zajednice Srbije i Crne Gore i zakon o njenom sprovođenju, čime je prestala da postoji Savezna Republika Jugoslavija, podseća Danas.

  Državna Zajednica imala je samo pet ministarstava i to: Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo privrede i unutrašnje trgovine, Ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica, kao i Ministarstvo odbrane.

  Predsednik tadašnje Vlade Srbije Zoran Đinđić izrazio je očekivanje da će proglašenje Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore rezultirati formiranjem zajedničkog tržišta i deblokadom procesa evropske integracije te dve republike.

  Savezna skupština proglašava Ustav SCG, 4. februar 2003. godine, skrinsot

  Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Havijer Solana izrazio je „istinsko zadovoljstvo“ zbog usvajanja Ustavne povelje Srbije i Crna Gore. Solana je poručio da sad institucije nove državne zajednice i vlade Srbije ı Cme Gore treba da obezbede da ona „deluje i da obećanje o ulasku u evropske integracije postane stvarnost“.

  Visoki predstavnik EU je podvukao da sad „počinje istinski rad na tome da se nova zajednica sprovede u delo“. Ustanove državne zajednice Srbije i Crne Gore, dodao je on, „moraju biti ustanovljene u roku od mesec dana“.

  Dotadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica je bio smenjen, a za predsednika državne zajednice SCG izabran je Svetozar Marović.

  Ova zajednica država prestala je da postoji već maja 2006. godine kada je Crna Gora na referendumu izglasala nezavisnost.

  Protest za nezavisnost Crne Gore, 18.05.2006. pred referendum 21. maja (Fotografija: OSCE)

  Peta i poslednja Jugoslavija

  SRJ je bila peta i poslednja država jugoslovenskog naziva, formirana 27. aprila 1992. kada je Savezno veće Skupštine SFRJ usvojilo Ustav SRJ – države dve republike – Srbije ı Crne Gore. Formalno – pravno, prethodna Jugoslaija postojala je 29 godina i dvadeset dana.

  Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) formirana je usvajanjem novog saveznog ustava kojim je promenjeno ime države, do tada FNRJ, 7. aprila 1963.

  Federativna Narodna Republika Jugoslavija nastala je 29. novembra 1945. kada je Ustavotvorna skupština proglasila republiku i promenila ime države Demokratske Federativne Jugoslavije koja je postojala nešto više od tri meseca, od 10. avgusta 1945. i Trećeg zasedanja Avnoja u Beogradu.

  Prva Jugoslavija – Kraljevina Jugoslavija nastala je od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 3. oktobra 1929. usvajanjem Zakona o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja kojim je promenjen naziv države, a zemlja je podeljena na devet banovina.

  Fotografija: Pavel D/ Shutterstock

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]