• Na današnji dan probijen Sremski front

  U ranim jutranjim časovima 12. aprila 1945. godine, Jugoslovenska armija probila je nemačku odbranu na Sremskom frontu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan probijen Sremski front
  Foto: Opština Šid

  Tokom 175 dana borbi poginulo je oko 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

  Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, Drugog svetskog rata. U rovovskim borbama, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

  Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema.

  Proboj Sremskog fronta je počeo u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su na juriš divizije prvog ešalona i za kratko vreme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.

  Tokom borbi na Sremskom frontu, koje su trajale 175 dana, poginulo je 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

  Sovjetska Crvena armija izgubila je 1.100 vojnika, bugarska Narodna armija 623 i brigada „Italija“ 163 borca, dok je na strani neprijatelja poginulo oko 30.000 vojnika.

  Posle proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinica dospelo do Trsta i Karavanki.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem