• Na današnji dan rođen “kralj roka”

  Na današnji dan je rođen američki muzičar Elvis Aron Prisli, „kralj roka“, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan rođen “kralj roka”
  Foto: Pixabay

  Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova.

  Rođen je u Tupelu, Misisipi. Sa 13 godina se sa porodicom preselio u Memfis, Tenesi. Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik „Sun Records”-a Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk Afro-američke muzike, video u Elvisu potencijal da to ostvari.

  U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a. RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću, „Heartbreak Hotel” izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan.

  Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

  Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom „Voli me nežno”. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

  Umro je 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti